Fundaţia Europeană Titulescu în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Bibliotecii Județene Argeș organizează în perioada 20 octombrie-15 noiembrie, la Biblioteca Județeană Argeș expoziţia document: Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene. I.I
Evenimentul face parte din proiectul ”Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”, derulat și implementat de Fundația Europeană Titulescu în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului României.
Adrian Năstase va susține o conferință despre marele diplomat
Expoziţia va fi urmată de conferinţa Actualitatea lui Titulescu, susţinută de prof.univ.dr. Adrian Năstase, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu. La evenimentul care va avea loc joi 20 octombrie 2022, ora 13, la sediul Bibliotecii Județene Argeș vor participa oficialităţi locale și personalităţi ale lumii culturale.
Expoziția este un omagiu biografic cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu. Alături de documente și fotografii de epocă originale, în expoziţie se regăsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.
Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi, de asemenea, admirate în expoziție.
Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.