Un copil, în vârstă de 7 ani, a devenit motiv de dispută între părinţii aflaţi în divorţ. Mama ar dori să îşi ducă fiul în Germania, acolo unde lucrează. Tatăl, care iniţial a acceptat custodia comună, refuză să îi dea copilul. Asta deşi există o decizie a Judecătoriei Pitești, rămasă definitivă la tribunalul Argeș, prin care domiciliul fiului este stabilit la locuinţa mamei, în străinătate. În încercarea de a obţine câştig de cauză şi tatăl a depus în instanţă o ordonanţă preşedinţială prin care solicită ca domiciliul minorului să fie stabilit la el, în România. Singurul care are de suferit de pe urma acestor discuţii este copilul care asistă la acest război şi nu a mai vorbit cu mama lui de câteva luni.
Femeia care încearcă să îşi ia copilul a venit la sediul redacţiei noastre având în braţe un dosar care conținea un vraf de acte: decizii judecătoreşti, rezultate ale anchetelor sociale, contract de muncă, contract de închiriere a locuinţei din Germania, etc.Atunci ne-a povestit cum s-a ajuns aici. Joi, pe 27 octombrie, a încercat, cu ajutorul unui executor judecătoresc, să ia copilul de la tată aşa după cum a decis instanţa. Nu a reușit!
Lucra în străinătate şi trimitea bani acasă
Roxana şi Marius au format o familie, iar în urma căsniciei lor a rezultat un fiu. Cei doi au încercat vreme de mai mulţi ani să ducă o viaţă fără lipsuri, au avut şi încercări de a deveni antreprenori dar au renunţat când au înţeles că investesc bani şi timp fără să aibă un profit care să le permită să meargă mai departe. În noiembrie 2019, soţia a plecat la muncă în Germania, iar copilul a rămas acasă cu tatăl lui. „ Am plecat în Gladbeck şi lucram la hotel Gladbek. Noi eram în relaţii bune. Soţul meu nu avea loc de muncă deşi eu aveam după locuri de muncă (n.r. înainte să plece în străinătate) după ce afacerea noastră a eşuat. Am plecat la îndemnul lui fiind o muncă mai bună plătită. Lucrez în menaj, fac curăţenie în camere de hotel. În mod normal lucrez două luni, ca să stau două săptămâni acasă, dar am preferat să lucrez trei luni ca să stau mai mult acasă. Soţul meu s-a descurcat bine cu copilul în prima parte, după plecarea mea. Avea mâncare, făcea curăţenie… Acasă era totul bine! Îi trimiteam bani lunar, 600-700 de euro. Anul trecut în iulie, am intentat divorţ pentru că sub pretextul că are nevoie de bonă, a dus femei în casă. Am venit acasă, am discutat ca să văd ce s-a întâmplat, mi-a spus că nu s-a întâmplat nimic! Ulterior am primit mesaj de la el că vrea să divorţeze. A zis că nu vrea să facem scandal şi să ne despărţim. Iniţial a zis că mergem la notar apoi nu a mai vrut. În momentul în care am băgat actele de divorţ, totul s-a schimbat. Am devenit, din punctul lui de vedere o drogată, o beţivă şi o c… Așa spune la toată lumea. Eu am dovedit cu acte că muncesc, că am o casă. Sunt de acord să fiu testată pentru a se vedea că nu m-am drogat. Accept testul pe o perioadă de 6 luni, un an, cât vor decide”, povestea mama.
Custodie comună cu doimiciliul la mamă
După intentarea divorţului, Judecătoria Piteşti a hotărât ca părinţii să aibă custodie comună asupra băiatului iar domiciliul minorului să fie în Germania, la mamă, până la finalizarea procesului.”Dispune ca autoritatea părintească asupra minorului să fie exercitată în mod comun de ambii părinţi până la soluţionarea dosarului nr…. având ca obiect divorţ. Stabileşte locuinţa minorului la domiciliul mamei din Germania- … Obligă tatăl la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorului în cuantum de 16,5 % lunar din venitul net câştigat în cazul în care are loc de muncă şi din venitul minim net pe economie în cazul în care nu are loc de muncă, începând cu pronunţării- 07.04.2022 şi până la soluţionarea acţiunii pe fond. Până la soluţionarea acţiunii pe fond în dosarul nr. … având ca obiect divorţ, stabileşte următorul program de legături personale între tată şi minor: – de 3 ori pe săptămână, în funcţie de programul şcolar al copilului, tatăl va vorbi prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare cu copilul. – o dată pe săptămână, mama reclamantă va transmite mesaj tatălui pârât cu privire la starea de sănătate a minorului” se arată în decizie. „El spune la toată lumea că eu i-am părăsit şi am plecat şi nu m-am mai interesat de ei. Nu este adevărat. Nu avem nimic de împărţit ca avere decât copilul. Nu vrea să-mi dea copilul pentru că dacă eu iau copilul, el nu mai are niciun venit” , a mai spus aceasta.
Executarea silită a eşuat
Între timp mama a înaintat instanţei o ordonanţă preşedinţială prin care i se dă dreptul să-i facă copilului paşaport, chiar dacă tatăl nu-şi dă acordul, şi să-l ducă în Germania. După o încercare eşuată, ştiind că nu va putea să ia copilul uşor, a cerut Judecătoriei Pitești ca soţul să fie executat silit, solicitare ce i-a fost admisă. „Am aşteptat pe domnul executor să hotărască o zi să mergem să luăm copilul. Am solicitat un echipaj de poliţie pe 27 octombrie, ne-am dus la ora 10, în Prundu, acolo unde știam că stă. A fost înştiinţat de domul executor că la data de..în ziua de.. venim acasă că avem executare silită. Nu a fost de găsit şi avea telefoanele închise. Îl iubesc mult pe băiatul meu. El ştie şi să aibă încredere! Tot ce vreau este să îl găsesc”, a spus femeia cu lacrimi în ochi.
Aceasta a precizat că va face toate procedurile legale pentru a-şi recupera copilul şi speră că autorităţile că o vor ajuta în acest demers, dat fiind faptul că există o sentinţă definitivă care îi dă acest drept. Ea mai spus că de aproximativ trei luni nu reuşeşte să mai ia legătura cu copilul, numărul ei fiind blocat în telefoanele soţului şi copilului.
Anchetă socială în Germania
Potrivit anchetei sociale efectuată de Oficiul pentru Tineret şi Familie din Gladbeck. Din acesta reiese că femeia are un contract de închiriere pentru apartament, are contract de muncă valabil şi că lucrează cu normă întreagă „ în cadrul conducerii în domeniul economic al unui hotel mare şi este responsabil de 11 angajate (n.r. femeia care a început un job de cameristă a devenit şefa cameristelor din hotelul respectiv). Concluzia anchetei sociale efectuată în Germania este: „ Din punct de vedere profesional nu există niciun impediment pentru mutarea permanentă în gospodăria mamei”.
Ca urmare a celor de mai sus, mama minorului a depus la Secţia 1 Poliţie Piteşti două plângeri împotriva soţului şi una la Secţia 4 Polişie Piteşti, după cum a precizat Mădălia Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş. Una dintre sesizări a fost preluată de poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale. Ultima sesizare a fost depusă pe data 27 octombrie.
Şi tatăl s-a adresat instanţei
Nici bărbatul nu a stat cu mâinile în sân şi la rândul său a demarat proceduri pentru a-i fi încredinţat minorul. La o săptămână după ce Tribunalul Argeş i-a respins apelul la decizia privind ordonanţa preşedinţială, tatăl a depus la Judecătoria Piteşti, o altă ordonanţă preşedinţială prin care solicită stabilirea domiciliului minorului la el, executarea autorităţii părinteşti şi pensie alimentară din partea soţiei. Acesta are termen de judecată pe 18 noiembrie. Ieri am încercat să-l contactăm telefonic pe bărbat în legătură cu subiectul prezentat. Acesta nu a răspuns, respingând apelul.