Biserică de 100 de ani reconstruită și resfințită

0
1

Zilele trecute a avut loc o slujbă de resfințire a bisericii parohiei Priboienii de Jos, protoieria Topoloveni, care este veche de 100 de ani. 
Astfel, după șapte ani de lucrări executate la biserica satului, locuitorii de pe Valea Cârcinovului au primit în mijlocul lor pe IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a ținut slujba de resfințire a acestui sfânt locaș de rugăciune. Momentul ales a fost deosebit datorită faptului că biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului din comuna Priboieni a aniversat 100 de ani de la punerea pietrei de temelie în ziua de 17 aprilie 1922. Pentru a marca împlinirea unui veac de la începerea lucrărilor de construire a bisericii parohiale, în curtea bisericii a fost înălțată o cruce comemorativă din piatră. Aceasta a fost sfințită tot Calinic. Apoi s-a ținut Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de față fiind reprezentanți ai administrației locale, familiile ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit financiar lucrările executate, precum și foarte mulți credincioși veniți din toate localitățile aflate pe Valea Râului Cârcinov. După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii care au trecut la Domnul.
Actuala biserică a fost construită din temelie între anii 1922-1936 prin osârdia și strădania slujitorilor de vrednică pomenire: preoții Marcu Roșescu și Gheorghe Roșescu – tată și fiu – din nevoia vădită a enoriașilor de a avea un lăcaș de rugăciune ortodoxă, după dărâmarea vechii biserici, existente până în anul 1918.
Datorită faptului că primele donații au venit din partea personalului medical prin implicarea familiei doctoriței Boboc Simona, biserica parohiei Priboienii de Jos a primit a primit și cel de-al doilea hram închinat Sf. Mc. Pantelimon.

Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.