Consilier de la APIA acuzat de corupţie

0

Un consilier de la APIA a fost trimis în judecată de procurorii DNA find acuzat de fraudarea fondurilor europene. Fostul funcţionar ar fi pus la cale împreună cu o rudă, un mecanism pentru a obţine fonduri nerambursabile. Adevăratul beneficiar al banilor obținuți pe nedrept este fostul consilier, spun procurorii anticorupție. 
Faptele s-au petrecut în anul 2014, pe vremea când Cornel Frujină, despre el fiind vorba, era consilier APIA la Domneşti. O rudă a acestuia, a depus un dosar de obţinere de fonduri nerambursabile în cadrul proiectului „Instalarea tinerilor fermieri”. Potrivit legislaiei, sumele erau acordate persoanelor cu vârsta mai mică de 40 de ani, care aveau în arendă un teren sau o exploataţie agricolă ori zootehnică. Andreia Roibulescu deţinea un PFA şi încheiase contract de arendă cu un membru al familiei lui Cornel Frujină. A obţinut banii dar între timp procurorii DNA au intrat pe fir stabilindu-se că femeia nu respectase termenii prevăzuţi de lege. Oamenii legii au ajuns la concluzia că funcţionarul a învăţat-o cum să procedeze pentru a obţine el banii. Bărbatul depăşise vârsta şi nu se încadra să acceseze fonduri pe acest tip de finanţare.

A depus acte false

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, în cursul anului 2014, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendă încheiate cu persoane apropiate inculpatului Frujină Cornel, declarații, etc.), în scopul îndeplinirii formale a criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului. Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 178.840 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă. În realitate, beneficiarul fondurilor ar fi fost inculpatul Frujină Cornel care la vremea respectivă nu mai îndeplinea condițiile de accesare a fondurilor pentru Instalarea Tinerilor Fermieri.”

Sechestru pe bunuri

Ca urmare a celor constatate de procurori, cei doi au fost trimişi în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Argeş. Instanţa nu a stabilit deocamdată primul termen de judecată. Procurorii DNA au pus măsuri asiguratorii pe bunurile inculpaţilor pentru recuperarea prejudiciului.