Din martie meniul restaurantelor va conține și ingredientele!

0

Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorului amână măsura prin care restaurantele trebuie să specifice în meniuri toate ingredientele preparatelor. Decizia ar fi trebuit dă fie aplicată din 20 decembrie, dar va intra ăn vigoarr din 15 martie 2023 
Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a decis să amâne pentru 15 martie 2023 propunerea prin care restaurantele să fie obligate să detalieze în meniuri ingredientele fiecărui preparat pus în vânzare. ANPC spune că afacerile din domeniul HORECA vor avea astfel timp să pregătească implementarea ordinului. Concret, operatorii din domeniu vor trebui să includă ingredientele produselor și valorile nutriționale, astfel încât consumatorul să fie mai informat cu privire la alimentele pe care le consumă. Patronatele au criticat măsura. Aceștia spun că decizia va duce la costuri suplimentare, iar meniurile vor fi stufoase.

Ce informații vor trebui incluse

Practic, potrivit deciziei ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile trebuie:
să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncărea furnizată;
să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii;
declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
Toate aceste informații ar trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.