DSP avertizează asupra consumului de carne de porc!

0
  • Atenție argeșeni

Deja în Argeș a îneput perioada sacrificării tradiționale a porcilor, iar DSP Argeș aduce la cunoștință mai multe informații către cei care consumă carne, în special de porc. 
Cea mai periculoasă în această perioadă este Trichineloza care este o boală transmisă ocazional de la animal la om, produsă de parazitul Trichinella Spiralis, care, în formă adultă, se înmulțește în intestin, iar în formă de larvă, se localizează în musculatura striata. Rezervorul natural al infecției este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea), precum și rozătoare (șobolanul). Principala sursă de infecție pentru om este porcul, care se contaminează consumând șobolani sau șoareci morți. Argeșenii se pot îmbolnăvi în urma consumului de carne de porc infestată cu Trichinella, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate. Ocazional îmbolnăvirea se poate produce și prin consumul de carne de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce poate conține larve vii sau chisturi viabile. Direcția de Sănătate Publică Argeș aduce la cunoștință și modalitățile în care se manifestă trichineloza.

Cum se manifestă

Astfel, perioada de incubație este de 7-14 zile, timp în care parazitul se înmulțește în intestin. Boala debutează cu febră, dureri abdominale, grețuri, vărsături și diaree. Ulterior apar edeme (umflare) ale pleoapelor și buzelor, urticarie, dureri musculare, adinamie, tulburări nervoase și cardiovasculare. Gravitatea bolii este direct proporțională cu cantitatea de carne infestată ingerată și masivitatea infestarii ei și este influențată de rezistență organismului.
Semnele clinice generale sunt: febra, manifestări alergice, dureri musculare – corespund trecerii Trichinellei din intestin în sânge, cu localizarea ulterioară în musculatura, unde formele adulte se transformă în larve și se închistează. Boala durează, în medie, 3-6 săptămâni, dar există și forme severe cu o evoluție de 2-3 luni. Boala poate fi letală din cauza complicațiilor cardiovasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită). Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii omului sunt reprezentati de # consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic unele obiceiuri culinare # prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă # achiziționarea de carne din alte locuri decîât centrele comerciale specializate # tăierea clandestină a animalelor. S.M.