Sute de pacienți au ajuns la spital, în 48 de ore!

0
Pe 27 și 28 decembrie, în 48 de ore, la Spitalul Județean de urgență Pitești au ajuns peste 400 de pacienți, la 97 de cazuri fiind necesară internarea. M.S
„Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Pitești este locul unde ajung cazurile cele mai grave din Argeș și nu numai. În doar 12 de ore, prin mâinile a 2 medici și 6-9 asistenți trec peste 150 de pacienți. Vorbim despre pacienți în stare critică, bolnavi care acuză dureri insuportabile, dar și despre persoane care nu reprezintă urgențe medicale. Cele 18 paturi sunt adesea ocupate. Într-o astfel de situație, când în acel moment ajung alte cazuri extrem de grave, se suplimentează cu tărgi. Pacienții ale căror vieți nu sunt în pericol sunt nevoiți să mai aștepte. Unii înțeleg că prioritare sunt cazurile critice, alții nu. Se creează tensiune. Uneori, se ajunge la epuizare. Și, totuși, personalul din Urgență trebuie să se redreseze rapid. Contează enorm și legăturile care se creeză cu personalul din celelalte secții ale spitalului. Pentru ca rezultatele să fie cele scontate, munca se face în echipă.
Din exterior, lucrurile se văd, uneori, diferit. Pentru cei din interior două zile pot arăta așa: SJU Pitești. 27 și 28 decembrie. 413 prezentări în Unitatea de Primiri Urgențe. 168 dintre bolnavi au fost aduși la UPU cu ambulanțele SAJ, 27 cu echipaje SMURD și 5 cu echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă. În cazul a 97 dintre ei a fost necesară internarea. 43 dintre pacienții care au ajuns marți și miercuri la UPU au fost aduși prin transfer de la alte unități sanitare din Argeș, pentru a primi îngrijiri medicale și tratament de specialitate în cadrul SJU Pitești.
Dintre cazurile cele mai grave pentru care bolnavii s-au prezentat la spital în perioada 27-28 decembrie amintim:
accidente vasculare – 9 cazuri (una dintre pacientele cu AVC ischemic având nevoie de tromboliză); afecțiuni cardiace – 14 cazuri; intoxicații – 1 caz (ingestie medicamente), comă – 1 caz. De asemenea, au ajuns în UPU și 8 victime ale accidentelor rutiere, 2 victime din agresiuni, 5 persoane cu arsuri și una mușcată de pisică. Au avut nevoie de ajutorul personalului medical și bolnavi care prezentau: afecțiuni respiratorii – 26 de cazuri; afecțiuni digestive – 3 cazuri; afecțiuni oftalmologice – 12 cazuri; afecțiuni ORL- 10 cazuri (unul dintre pacienți fiind înecat cu o bucată de carne); traumatisme – 7 cazuri; colici renale – 10 cazuri; alergii – 5 cazuri; etilism -11 cazuri.
Conducerea SJUP mulțumește întregului personal dedicat vocației”, a transmis purtător de cuvânt, Cristina Cazacu.