Despre cea mai citită carte, acum, de pe planetă: ”Rezervă” de Prințul Harry

4
  • Din punctul meu de vedere

Când a venit, am mângâiat-o, am privit-o din față și din profil, am pus-o pe birou, în pat, pe măsuța unde stă ceașca de cafea. Am luat-o în brațe, am strâns-o la piept, i-am spus cuvinte tandre.
Între cărți și femei există o mulțime de asemănări. În acest articol va fi vorba despre o carte.
Am comandat-o vineri și curierul mi-a adus-o luni la prânz. Am petrecut cu ea două nopți. Cartea se numește ”Rezervă” și e semnată: Prințul Harry. Sunt unul dintre milioanele de pământeni care a citit-o în primele zile de la lansare. Este cartea non – fiction cu cei mai mulți cititori imediat după lansare din toate timpurile. Ideea că odată cu mine, în același moment, milioane de oameni țin această carte în mână m-a emoționat.
”Rezervă” este, în primul rând, o poveste de dragoste dintre Harry, duce de Sussex, și Meghan Markle, actriță americană. Harry scrie pagini minunate despre soția lui. Respect !
În al doilea rând, cartea este un rechizitoriu crunt al acestui josnic inculpat care este presa englezească și presa tabloidă, în genere, de pe toate meridianele. La pagina 440, citim: ”Clătinând din cap, tatei i-a scăpat că ziariștii sunt gunoaiele pământului. Astea au fost cuvintele lui”.
”Tata” este acum Charles al III-lea, rege al Regatului Unit și îi dau perfectă dreptate.
Accept să mă caracterizeze acest rege drept ”gunoi ai pământului” ? Da, aceasta este condiția inițială a ziaristului, păcatul său originar de care trebuie să se izbăvească de-a lungul întregii vieți. Cariera unui ziarist bun este sinonimă cu încercarea de a se îndepărta cât mai mult de condiția de ”gunoi al pământului”.
Fiind o carte despre iubire și presă, despre modul în care presa murdărește, joacă în picioare iubirea, nu am cum să nu o apreciez. Trebuie să spun însă că e o carte simplistă, scrisă pentru cititorul mediu american care nu se dă în vânt după scriitura profundă. Autorul însuși recunoaște că stă prost cu lecturile, spre deosebire de iubita și soția sa.
Putem citi impozantul volum și ca pe o mărturisire de pe canapeaua psihanalistului. Marcat de moartea prințesei Diana, mama sa, traumatizat de perioada în care a fost pilot de helicopter în Afganistan, afectat de statutul său de rezervă la tron, umilit de faptul că rigidul său tată s-a recăsătorit cu Cealaltă Femeie, Camilla, prințul Harry are toate datele pentru a se prezenta drept un Hamlet al secolului XXI.
Un Hamlet care la întrebarea ”a fi sau a nu fi” a găsit răspunsul: voi fi, pentru că sunt îndrăgostit, iubesc natura, iubesc viața.
Nu îi înțeleg pe chițibușarii care îl înjură pe Harry și terfelesc cartea. În primul rând, este de apreciat că un membru al Casei Regale a Marii Britanii s-a învrednicit să scrie o carte. Desigur, nu a scris-o chiar el, ci un alt prinț, de data asta al presei, J.R . Moehringer, cel care a scris și volumul autobiografic „Open”, al lui Andre Agassi, precum și memoriile co-fondatorul Nike, Phil Knight, „Shoe Dog”. Și a primit, pentru scrierea cărții lui Harry, 1 milion de dolari, potrivit Page Six. Chiar dacă a născut cartea printr-un autor surogat, prințul Harry se bucură de respectul meu de cititor. În fond, el a povestit, el a dat materia brută a cărții.
Mai avem vreun prinț din familia Windsor sau în istorie care să fi scris o carte, fie și prin mâna altuia ? Poate știți dumneavoastră, eu nu-mi amintesc.
Se spune că Harry terfelește Casa Regală, dar eu cred că o umanizează. Scena considerată cea mai teribilă, în care prinții Harry și William se iau la bătaie din cauza lui Meghan, pe care fratele cel mare o caracterizează drept „dificilă”, „nepoliticoasă” și „abrazivă” este chiar nobilă. Bărbatul are ocazia să se bată pentru iubita lui. Iată scena:
„A pus apa jos, m-a insultat şi a venit spre mine. S-a întâmplat atât de repede. Foarte repede. M-a apucat de guler, rupându-mi lănţişorul şi a dat cu mine de pământ. Am căzut peste castronul de mâncare al câinelui, care s-a spart sub spatele meu, iar cioburile m-au tăiat. Am zăcut acolo o vreme, ameţit, apoi m-am ridicat şi i-am spus să iasă” .
Desigur, Harry este prinț, este bogat, are mașini scumpe, are gărzi de corp, în momentele de tensiune fumează ”iarbă”, dar cartea sa ne arată că rămâne un om sensibil, capabil de o mare iubire, suficient de curajos încât să renunțe la multe facilități și onoruri pentru o femeie, aplicând principiul Apostolului Pavel că dacă dragoste nu am, nimic nu sunt.
Cum spuneam, în aceste zile, milioane de oameni țin această carte în mână sau o citesc ca PDF, ori ascultă audiobook-ul. În prima zi, au fost vândute 1,43 de milioane de exemplare, cartea intrând în Guinness World Records. Pe planetă, a apărut un alt subiect comun de discuție decât războiul, criza, facturile. Prințul autor face astfel un mare bine unei omeniri care părea că a uitat să mai citească și să mai mediteze asupra cuvântului scris.
Depinde de fiecare cititor să opteze pentru un prinț sau celălalt, pentru William sau Harry, pentru Catherine sau Meghan, pentru un stil de viață sau altul.
Eu am ales personajul, anume pe cel care locuiește nu la Kensington Palace, ci în Santa Barbara, California, cu nevasta, copiii și trei câini. n
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

4 COMENTARII

  1. Inc’o data se adevereste, ceea ce afirma … in urma cu doua sute de ani, cel ce scrise „Mizerabilii” : „Presa, aceasta formidabila locomotiva a gandirii universale” .

  2. ,,Nu ar trebui să ne descărcăm toate sentimentele (mai ales prin ,,intermediar”- n.b.) în fața tuturor oamenilor – onestitatea promiscuă, spunând tuturor totul, nu ne ajută pe niciunul dintre noi. Atunci când ne exprimăm fără discernământ sentimentele nefiltrate, îi putem deranja pe cei din jurul nostru și nu primim răspunsul empatic de care avem nevoie” (Psihoterapeut Julia Samuel, o apropiată a Dianei, referire la ,,cartea” prințului).

    • P.S. Charles pare un nene cumsecade. Fizionomia unui rege/conducător presupune însă mult mai mult. Ochii sunt oglinda sufletului și a înteligenței.
      ,,Al nostru” nici măcar cumsecade nu este…

  3. si totusi … nu era ,inca , momentul pentru memorii … Regele nu a fost ,inca , incoronat , William este de fapt rezerva pentru urmatorii ani ( vreo10-15 ) , cata vreme traieste Charles (parintii lui au trait peste nouazeci si cinci de ani ) … din ceea ce am citit in presa mi am dat seama ca s a surpat si acea punte subtire care mai era intre Harry si Casa regala (creata la moartea reginei )

    Harry lasa impresia ca s a hotarat sa faca bani punand la vanzare totul, chiar totul… mi se pare ca se vinde la un pret prea mic … ce va mai face dupa aceea : serial s a facut, memoriile au aparut… si este ,totusi, foarte tanar … legatura cu casa regala pare definitiv compromisa … din cate am auzit urmeaza si memoriile sotiei , repede , cat inca subiectul reprezinta un interes planetar …

Comentariile sunt închise.