Simulau accidente ca să ia despăgubiri

1
  • Percheziţii în Argeş!

14 percheziții domiciliare, șase suspecți și un prejudiciu de 80.000 de euro adus unor firme de asigurări, acestea ar fi în cifre, rezumatul acțiunii de ieri organizată de de polițiștii argeșeni pentru destructurarea unui grup infacțional specializat pe înșelăciuni privind asigurările. Anchetatorii au stabilit că suspecții au simulat 6 accidente pentru a primi despăgubiri în urma avarierilor unor mașini. Toate acestea aveau un numitor comun, service-ul în care erau reparate mașinile avariate.
Ancheta a pornit după ce experții unor firme de asigurări au constatat că avariile unor mașini nu se potrivesc cu declarațiile pe propria răspundere date de șoferii implicați. Ancheta a fost preluată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. Oamenii legii au constatat că un service, din Topoloveni, a reparat mașinile are căror avarii nu păreau că au avut loc în condițiile declarate de șoferi. „Din cercetări s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2016-august 2019, trei persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat alte trei persoane, cu scopul de a obține, în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani de la societățile de asigurare – reasigurare, prin solicitarea și primirea plăților necesare efectuării reparaților unor autovehicule distruse, în mod intenționat, în cadrul unor accidente de circulație regizate, prezentate ca fiind accidente de circulație reale. Autoturismele avariate ar fi fost reparate la aceeași societate service auto, prejudiciul creat în dauna societăților de asigurare și reasigurare fiind de aproximativ 80.000 de euro”, a transmis IPJ Argeş.

Maşini noi, dar cu sute de mii de kilometri la bord

Anchetatorii au stabilit că metoda folosită de membrii grupării era una simplă. Se foloseau de autoturisme achiziționate din străinătate la prețuri derizorii, care erau relativ noi ca an de fabricaţie, dar cu foarte mulţi kilometri la bord. Unele fuseseră folosite ca taxi şi erau vândute de străini la preţuri mici.
Le aduceau în România şi după ce le dădeau kilometrajul înapoi, erau înscrise şi asigurate.
Astfel, în România valoarea lor creştea foarte mult având în vedere marca, de exemplu Mercedes, şi anul de fabricaţie, fără să fie cunoscut trecutul maşinii. Unele erau aduse deja lovite. Ca să obţină bani de la firmele de asigurări pentru repararea lor, minţeau că au fost implicate în accidente. La altele pentru a fi reparate pe banii de la firmele de asigurări simulau accidentul.

6 suspecţi

Ieri au avut loc 14 percheziţii, 4 la Topoloveni, 8 la Piteşti, una la Poiana Lacului şi una la Izvoru. Una dintre descinderi a fost la service, 6 la cei şase suspecţi, restul la martori. Au fost duse la audieri şase persoane, 3 femei şi 3 bărbaţi cu vârste între 32 şi 48 de ani. Doi dintre aceştia sunt administratorii service-ului. Poliţiştii SICE au stabilit că au fost simulate 6 accidente.
Cei şase suspecţi sunt bănuiţi de săvârşirea infracțiunilor de constituirea de grup infracțional organizat și înșelăciuni privind asigurările. La închiderea ediţiei noastre aceştia erau la audieri.  M.Sandu