Primăria Pitești vrea să demareze programul „rabla”

0

Primăria Piteşti anunţă că au fost făcute demersuri pentru participa la „Programul privind casarea autovehiculelor uzate ”, în 2023. În şedinţa Consiliului Local Piteşti, de marţi 31 ianuarie, va fi supus votului proiectul ce vizează alocarea unei sume necesare derulării programului.
Într-un comunicat de presă, remis redacţiei noastre, municipalitatea anunţă: “Primăria Municipiului Pitești își confirmă intenția de a participa la „Programul privind casarea autovehiculelor uzate ”, demarând procedura în vederea depunerii unei cereri de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu pentru „Programul privind casarea autovehiculelor uzate”.

Astfel, primul pas este supunerea spre aprobare a unui proiect de hotărâre, în ședința Consiliului Local al Municipiului Pitești, din data de 31 ianuarie 2023, care, pe lângă aprobarea participării Municipiului Pitești la „Programul privind casarea autovehiculelor uzate”, prevede alocarea, pentru anul 2023, a unei sume de 120.000 de lei pentru acest program, sumă care poate fi suplimentată, în condițiile legii, în funcție de solicitările depuse de către beneficiari.”

UAT Piteşti va fi înregistrată pe platforma AFM

Dacă proiectul va trece, administraţia piteşteană trebuie să depună o cerere de finanţare către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. “Depunerea cererii de finanțare va iniția procedura de înregistrare a Unității Administrativ Teritoriale pe platforma AFM (n.r.Administraţia pentru Fondul Mediului), respectând prevederile Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, conform prevederilor Ordinului nr. 2261 din 23 august 2022, emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ale Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările și completările ulterioare, ale OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

Aplicarea hotărârii de consiliu se va face în baza unui Regulament aprobat de Consiliul Local, după publicarea formei finale a Ghidului de finanțare, aceasta urmând să fie lansată în prima parte a anului 2023. După ce vor fi publicate normele necesare aplicării Programului, cetățenii municipiului Pitești vor fi informați cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească potențialii beneficiari ai acestui program, precum și documentația cerută în vederea acordării finanțării prevăzute de acesta, pentru fiecare categorie de beneficiari existent”, mai transmit reprezentanţii Primăriei Piteşti.

Pentru ce maşini se pot obţine banii!

În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de Aministraţia pentru Fondul Mediului și jumătate din bugetul local.
Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiții: este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant; la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară; conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului. M.S.