S-a stabilit perioada de prohibiție pe anul 2023

0

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, mo-meli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoa-re privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm prima parte din ”Prohibiția în 2023”. Informațiile sunt oferite de totalfishing.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.

Noul proiect ce reglementează perioada de prohibiție 2023 se afla în așteptare pentru semnăturile finale care îl vor propulsa direct în Monitorul Oficial. Are în spate un referat de aprobare care nu face altceva decât să concentreze principalele legi, articole și alineate sau Ordonanțe de Guvern după care anual se instituie măsurile de prohibiție.

ANPA propune prin referat perioada de prohibiție 2023 iar prin ordin comun MADR și MMAP aprobă. De menționat din referat este faptul că se pune accent pe suprafață totală a ariilor naturale protejate din România. Aproximativ 23 % din suprafaţa României. O resursă importantă care de la an la an intră tot mai mult în atenția autorităților.

Zone și perioade de prohibiție 2023

Conform proiectului elaborat în 3 capitole se disting: zonele și perioadele de prohibiție, speciile și perioadele de prohibiție și dispozițiile finale.

Prohibiție în habitatele piscicole naturale
Durata rămâne în continuare aceeași. 60 de zile este interzis pescuitul în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv. Este sistat pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial. Măsură prevede toate speciile de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii.

Prohibiție în apele care constituie frontiera de stat
Apele care constituie frontiera de stat vor funcționă pe regimul similar din anii trecuți. 45 de zile. Perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepțiile din prezentul ordin. Apare și aici pescuitul familial că forma de manifestare.

Prohibiție pe fluviul Dunărea în zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria
În perioada 16 aprilie – 30 mai 2023 inclusiv nu se va putea practica pescuitul pe acest sector. Intervalul definește cele 45 de zile conform ordinului de prohibiție 2023. Nimic menționat legat de pescuitul familial.
Prohibiție în apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura

Și aici perioada de prohibiție 2023 este instituită între 16 aprilie – 30 mai 2023 inclusiv. Tot 45 de zile, DAR este menționat pescuitul familial.
Prohibiție în Răul Prut și lacul Stanca-Costești
Și în această zonă tot 60 de zile se interzice pescuitul în toate formele sale. Perioada în care se instituie măsura de prohibiție este 9 aprilie-7 iunie inclusiv. Vizează toate speciile de viețuitoare acvatice, pești, moluște sau crustacea. Nu este menționat însă în proiect pescuitul familial pe acest sector.

Prohibiție în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic
Nici acest sector nu primește o derogare. Cele 60 de zile de pescuit interzis se aplică în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv. Sunt vizate toate formele de viață acvatică fără nici o excepție. Este vizat pescuitul în toate formele sale, inclusiv cel familial.

Prohibiție în complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale
9 aprilie-7 iunie inclusiv este perioada de 60 de zile de prohibiție ce se va institui pe această zonă. Include și pescuitul familial ca activitate. Vizează ca peste tot toate formele de viețuitoare acvatice.

Măsuri suplimentare prohibiție 2023

Aici sunt vizate lacurile de acumulare. Mai precis, cele destinate producției de energie electrică. Se interzice scăderea dirijată a nivelului apei. Aceasta măsură vine să protejeze zonele de depunere a icrelor. Numai prevenirea calamitaților naturale poate anula aceasta măsură impusă.

Pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție se mențin măsuri de protejare suplimentare. Astfel , pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor(catch& release). Se poate reține un singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3kg, maxim din 2 specii.

Zone de protecție pentru resursele acvatice vii
Se menține zona 500 m amonte şi aval măsuraţi pe axul albiei minore a cursurilor de apă. Mare atenție așadar la “picioarele de pod”. Axul longitudinal al podurilor care au cel puţin un picior în albia minoră a cursurilor de apă.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii. Măsura se instituie începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin. Măsura este activă până la data de 15 martie şi 1 noiembrie – 31 decembrie. Fără a aduce atingere perioadei de prohibiție prevăzute în prezentul ordin.

Zone de protecție Râul Mureș
În zona municipiului Arad, intre cartierele Micalaca și Subcetate (zona dintre podul rutier şi podul CFR). În zona localității Cristești, în spatele combinatului chimic Azomures. 1.400 de metri de la țeava de gaz până la 250 de metri aval. În zona localității Gheja, la podul de cale ferată. 500 de metri aval şi amonte de pod. În zona localității Morești. 2.900 de metri de la prag cascada în aval până la podul de inele. În zona localității Chinari 500 de metri. Mai exact 250 de metri amonte și aval față de curbă. Zona cunoscută și ca “terenul de fotbal”. În zona Vălenii de Mureș, de la podul pietonal de trecere peste Mureș. 300 de metri amonte și 200 de metri aval.
În zona Brâncovenești la baraj. 300 de metri amonte și 200 de metri aval. Localitatea Chinari la țeavă de gaz: 600 de metri. 400 de metri aval și 200 de metri amonte fata de țeavă. În zona Cristești de la canalul de scurgere a fabricii de bere Heineken – 200 de metri amonte. 150 de metri amonte și aval de podurile care traversează răul Mureș.
În zona localității Târgu Mureş. 300 de metri amonte Baraj Priza I. Inclusiv Brațul Mort și părăul Coțuș. Limita amonte de 300 de metri are că reper primul plop de la vărsarea părăului Coțuș în răul Mureș. În zona localității Chețani.

Zone de protecție Râul Crișul Repede În zona aval golf Sântion până la localitatea Tarian. Punct de reper priza de captare canalul Crișurilor Tarian. Comuna Sântandrei, localitatea Sântion. 500 de metri aval și amonte de priza de apa Statie sortare balastiera Aquaserv Sântion.
Zone de protecție Râul Olt Aval baraj ACH Avrig pana la 200 de metri. Confluenţa cursului principal al Oltului cu braţul secundar pe ambele maluri. M.D.