Amenajarea dormitorului in stil clasic: 8 sfaturi practice

0

Știai că dormitorul este cel mai personal spațiu din casa ta? Dacă locuiești într-un apartament cu mai mult decât o cameră, atunci cu siguranță este locul tău exclusiv și merită să aibă parte de toată atenția în procesul de amenajare. 

Există atât de multe moduri de a decora un dormitor, așa că poți să combini mai multe stiluri sau să adopți o anumită estetică. Desigur, tendințele în materie de design interior se schimbă în permanență, însă un stil care va rămâne mereu atemporal este cel clasic. Iată câteva sfaturi practice pentru amenajarea acestuia.

Ce este un dormitor în stil clasic

De-a lungul anilor, ideea de dormitor clasic a evoluat, însă principiul de lux și eleganță s-a păstrat, indiferent de dimensiunea spațiului. În plus, nevoia de confort și dorința de a adăuga o notă personală amenajării se schimbă în permanență, majoritatea oamenilor vrând ceva cât mai practic. Astăzi, de fapt, dormitoarele sunt din ce în ce mai mari, cu baie proprie, balcoane și mobilier atât decorativ, cât și funcțional, pentru a putea desfășura activitățile zilnice în această încăpere într-un confort total. Te poți inspira pentru astfel de mobilă pentru dormitor de pe FAVI.ro.

Așadar, a avea un dormitor clasic într-o perioadă mai mult decât modernă înseamnă a te apropria prin detalii de tradițional, făcând o tranziție ușoară. Apoi, un stil clasic se distinge prin clasa și eleganța sa incontestabile. Gândește-te la mobilier frumos finisat, un tapet elegant, perdele frumoase dintr-un material plin, accente antice, covoare cu model sau texturate, și, nu în ultimul rând, la scheme de culori bine gândite.

Sfaturi practice pentru amenajarea unui dormitor clasic

În termeni de decorare, clasicul se referă la un stil ancorat în trecut, dar nu trebuie să însemne plictisitor sau învechit, dar nici pretențios, ci mai degrabă o atmosferă confortabilă, dar ușor formală. Totodată, un dormitor clasic este foarte simplu, nu este aglomerat și nu are elemente de design complicate.

Alegerea mobilierului

  • Concentrează-te pe piesele de rezistență, fără a aglomera camera cu prea multă mobilă: un cadru de pat solid, din lemn închis la culoare, o comodă superbă, lucrată manual, un fotoliu din catifea etc;
  • Când poziționezi patul, ia în considerare ca punct de reper, ușa. Potrivit experților, dacă vrei un dormitor clasic, patul și ușa trebuie să fie poziționate pe aceeași axă. Dar dacă nu este posibil, patul trebuie să fie așezat cât mai central, adică nu într-un colț sau lipit de un perete;
  • Alege un dulap lat, cu o oglindă centrală mare și alte detalii decorative care înfrumusețează această piesă de mobilier importantă și practică;
  • Nu uita de scaune, tabureți, fotolii sau mici divanuri amplasate pe peretele opus patului. Includerea acestor elemente în amenajarea clasică a dormitorului poate face diferența, atât din punct de vedere practic, cât și estetic. Caută modele cu detalii și caracteristici clasice, finisate, ce au țesături și ornamente fine;
  • Adaugă un corp de iluminat suspendat sau chiar un candelabru plin de farmec.

Clasic nu înseamnă plictisitor

 Poți adăuga un farmec aparte stilului clasic prin diferite pete de culoare, lucrări de artă originale, un tapet funky sau un ghiveci cu o plantă exotică. Ia în considerare și elemente din stilul romantic precum tapițerii din materiale plușate, covorașe pufoase și așternuturi luxuriante sau chiar un baldachin cu draperii din materiale fine.

Îmbină eleganța cu tradiționalul

Simetria și stilul clasic oferă o eleganță naturală, sofisticată și cu un aspect scump, chiar dacă, în realitate, bugetul a fost mic.

Apoi, chiar dacă vorbim de stilul clasic, ai libertatea de a adăuga diverse elemente contemporane prin detalii precum covoare, cuverturi cu imprimeuri sau obiecte de design.

Așadar, cine a spus că stilul clasic nu poate fi dinamic și ofertant, romantic și plin de farmec? Inspiră-te din aceste sfaturi practice și creează-ți dormitorul de vis. (Sursă foto: freepik.com)