Legile Educaţiei ţinute la secret!

0

Modificările aduse Legii Educaţiei de actualul ministru Ligia Deca a strânit controverse atât în rândul elevilor şi a părinţilor dar şi a unor organizaţii neguvernamentale. Asta din cauză că, ministrul Deca a decis ca modificările să nu fie supuse dezbaterii publice, ci să fie trimise direct la Parlament. 
Ligia Deca a anunţat că Legile Educaţiei vor fi făcute publice după vacanţa de iarnă spunând că „legile Educației vor fi repuse în transparență după dezbaterea publică”, ulterior s-a răzgândit şi a afirmat că “în momentul în care proiectele legilor Educației vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute și publice”. O parte dintre modificări au apărut pe surse şi au nemulţumit profesori, elevi, părinţi. Consiliul Național al Elevilor a reacţionat după ce în urma ședinței coaliției de guvernare din data de 10 ianuarie, a fost prezentată o nouă abordare a examenului de admitere la liceu. Noile proiecte de legi arată că, după Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a vor da admiterea la liceu, organizată de acestea pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare. Astfel orice liceu, indiferent de clasificare, colegiu național, colegiu, liceu teoretic sau tehnologic, grup școlar, ar urma să poată organiza admitere pe 90% din locuri pentru clasele la care la precedentele sesiuni a existat concurență. Asociaţiile de elevi susţin că noua admitere va fi un stres în plus pentru elevii care termină opt clase. O altă modificare controversată ar fi aceea că liceele sau colegiile pedagogice nu vor mai putea forma învăţători, ci numai educatori.

Se solicită dezbatere publică

Desecretizarea proiectelor legilor educației a fost cerută la final de săptămână și de PSD, și de USR, şi de către organizaţia neguvernamentală Declic care a lansat o campanie naţională prin care îi invită pe români să semneze o petiţie online. „Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să puneți de urgență în dezbatere publică Legile Educației. Este inacceptabil ca ministrul Educației să ascundă de cetățeni legi cu impact major asupra tuturor copiilor, profesorilor și părinților.
O întreagă Românie așteaptă să vadă noile Legi ale Educației, pe care ministra Ligia Deca a promis că le va pune în dezbatere publică, înainte de a le trimite în Parlament. Doar că ministra s-a răzgândit pe ultima sută de metri și a decis să nu mai respecte dreptul cetățenilor de a-și spune cuvântul.
Proiectul de legi, inițiat de Sorin Câmpeanu, a fost analizat și modificat în ultimele luni de o comisie condusă de șefii celor 3 partide aflate la guvernare. Fără o dezbatere publică transparentă, riscăm ca la votul în Parlament să ajungă niște legi proaste, care să servească intereselor politicienilor, și nu ale cetățenilor” explică reprezentanţii Declic.

În 15 martie ar trebuie aprobate

Potrivit g4media.ro, pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare, decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele.
A fost stabilit următorul calendar:
-1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
-15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
-15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ. M.Sandu