Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, și specialiștii din aparatul tehnic al Consiliului au mers, din nou, pe șantierul Muzeului Județean Argeș pentru a vedea modul în care se derulează acest proiect, pentru finalizarea lui la termen.
În plus, împreună cu managerul muzeului Cornel Popescu s-a discutat și despre pregătirea celorlalte trei proiecte menite să completeze întregul ansamblu al Muzeului Județean.
20 milioanei lei, valoarea proiectului
Proiectul, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Argeș (ca lider de proiect) și Ministerul Culturii, are o valoare de 20.281.853,69 lei cu TVA. Lucrările au demarat la mijlocul anului 2021 și vor fi finalizate în 2023. În timpul acestor lucrări de reabilitare au fost descoperite o parte din ruinele Schitului Buliga. Schitul Buliga este edificiul ce se ridica în secolul al XVIII-lea pe locul actualului Muzeu Județean Argeș și care a fost demolat în anul 1900. Ruinele vor fi conservate și integrate în structura turistică a muzeului.
În ce constau lucrările
În cadrul proiectului sunt prevăzute: lucrări complexe de realizare a consolidărilor structurale, de eliminare a igrasiei, de refacere a finisajelor deteriorate, de refacere a învelitorii din tablă, a instalaţiilor sanitare şi de încălzire;lucrări de restaurare a subsolului, parterului, etajului, șarpantei şi învelitorii; lucrări de conservare-restaurare a componentelor artistice, atât în ceea ce priveşte stucatura, cât şi pentru pictură. Contractul de proiectare și execuție lucrări și dotare a fost încheiat cu asocierea dintre S.C. RBS AG Construct S.R.L.,S.C. Rocandra Activ S.R.L.,S.C. Polarh Design SR.L.
Cornel Popescu: ”Mai avem mult de muncă”
“Ne bucurăm pentru că suntem la 65% din lucrările de consolidare și restaurare a fostei Prefecturi a Județului Argeș. Așa cum ați văzut, se lucrează din plin și la componentele artistice. Mai avem mult de muncă pentru că, prin sprijinul Consiliului Județean Argeș vom avea alte trei proiecte separate de acesta. Este vorba de reamenajarea căilor de acces și a parcului din fața clădirii, consolidarea și punerea în valoare a Bisericii Sfinții Îngeri a fostului Schit Buliga și, desigur, munca cea mai frumoasă și mai așteptată de către vizitatori – reorganizarea celor două expoziții de bază – Științe ale Naturii și Istorie, pentru ca oamenii să vină să redescopere istoria și cadrul natural al Argeșului și Muscelului” a spus Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș. M.D.