Criminali din Argeş condamnaţi la detenţie pe viaţă!

0


Crimele multiple de laBascov au fost comise pe 11 august 2022. Din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a reieşit că prima victimă a fost fratele autorului. Viorel Letcan a aşteptat ca tatăl lui să intre la baie şi s-a dus în camera fratelui care dormea. De cinci zile ţinea în camera lui o stâncă colţuroasă, de aproximativ 10 kilograme, cu care l-a lovit în cap şi a repetat lovitura de două ori. Apoi a folosit şi un ciocan. Bărbatul a fost găsit având bandă adezivă înfăşurată la cap şi la picioare. Cea de a doua victimă a fost mama, care nu dormea, dar era întinsă pe burtă cu ochii închişi. A ucis-o cu ciocanul. Pe tată l-a aşteptat în hol timp de aproximativ 15 minute, având în mână un ciocan şi un spray lacrimogen, pe care l-a golit în direcţia părintelui atunci când bărbatul a ieşit din baie. L-a lovit de mai multe ori cu ciocanul, după care a folosit şi o toporişcă. Şi lui i-a legat picioarele cu scotch. După ce i-a ucis pe cei trei s-a dus în camera lui şi a ascultat muzică „să se calmeze că mai avea alţi doi de terminat, sora şi nepoata, a doua zi”. Dimineaţă, inculpatul a aşteptat plecarea cumnatului înainte să îşi ucidă sora şi nepoata „tocmai pentru a evita o confruntare directă cu acesta”, după cum reiese din rechizitoriu. A urcat în camera unde dormeau cele două. Le-a lovit cu ciocanul şi cu toporul, iar la plecare a încuiat uşa ca să se asigure că nu vor ieşi în cazul în care nu au murit. După comiterea celor cinci crime, a încuiat porţile cu lanţ şi lacăt pentru când urma să se întoarcă acasă cumnatul lui. A spălat ciocanul şi toporiştile folosite la comiterea crimelor şi le-a dus în beci, apoi şi-a făcut bagajul să plece. După ce a fugit, a avut o tentativă de sinucidere nereuşită, fiind prins. La audieri, procurorii au constatat: „Conştientizează ceea ce a făcut, însă consideră că este o răzbunare justificată având în vedere ura şi răutatea cu care rudele sale l-au tratat” , după cum se precizează în document.

6 cuţite, 10 cuttere, 2 topoare, 3 ciocane…

După ce a fost arestat, Viorel Letcan a fost supus unei expertize psihiatrice în urma căreia s-a constatat că a acţionat cu discernământ. Vineri, Tribunalul Argeş l-a condamnat la detenţiune pe viaţă sub acuzaţia de omor calificat, în formă continuată. În plus, inculpatul este obligat „să urmeze tratamentul medical aferent afecţiunii de care suferă, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol care a determinat luarea măsurii”. Judecătorii au dispus confiscarea armelor folosite de bărbat în timpul comiterii faptelor: trei ciocane metalice, şase tuburi spray cu piper iritant, un topor de 38 de centimetri ( cu urme de sânge pe el), un topor cu lungimea totală de 34 cm, un ciocan, o rolă de bandă adezivă de tip scotch, un recipient tip spray cu tub, o rolă de bandă adezivă de tip scotch (folosite la legarea fratelui şi al tatălui). Acesta mai avea în bagaj: nouă plicuri de piper, o pereche de şosete, lanternă cu bretea cu aplicare pe cap, două foarfeci metalice, două deodorante, cinci periuţe de dinţi, o şurubelniţă, o lanternă, un aparat de bărbierit, 9 cuttere, 1 cutter cu lamă scurtă, ace de pescuit, 12 carioci de diferite culori, cinci cuţite, un cuţit cu striaţii, un deodorant , un set de saci de gunoi din plastic de 30 litri, un set de 8 pixuri, cuţit cu lungimea totală de 16,5 cm . În plus, în bagajul ope care Viorel Letcan îl avea asupra lui când a fost prins, oamenii legii au găsit şi 1.179 lei, cardurile de sănătate ale celor 5 victime, chibrituri, lichid de aprins focul. Decizia instanţei nu este definitivă putând fi atacată cu apel, ceea ce este puţin probabil având în vedere că încă de la arestarea lui Viorel Letcan le-a spus judecătorilor că nu va contesta decizia pentru că nu are unde să se ducă.

Doi dintre criminali au murit în închisoare

Alţi trei criminali din judeţul Argeş au primit în urma judecării pedeapsa detenţiunii pe viaţă. Doi dintre ei au murit în închisoare. În 2016, Constantin Bragă un bărbat de 44 de ani, din comuna Stoeneşti, a ucis o vânzătoare de la magazinul sătesc, colega lui, cu zeci de lovituri de cuţit. Apoi a fugit în pădure şi s-a tăiat la gât când să fie prins. Bărbatul ispăşise mai mult de 10 de ani de închisoare pentru viol şi tâlhărie, fiind eliberat din penitenciar în 2014. A fost condamnat la detenţiune pe viaţă, iar la şase ani de la comiterea crimei, în iunie 2022, Constantin Bragă a murit în penitenciar. În mai 2021, Irinel Ciobanu, în vârstă de 45 de ani, şi-a ucis concubina în vârstă de 38 de ani în curtea bisericii Mihăeşti. Acesta l-a omorât şi pe fiul fostei partenere de viaţă, un băiat de 15 ani, al cărui cadavru a fost găsit pe stradă, în faţa bisericii. În iunie 2022 a fost condamnat definitiv la detenţiunea pe viaţă. Instanța a decis, de asemenea, ca Ciobanu să se trateze în penitenciar pentru anumite probleme psihice. Un alt deţinut condamnat la închisoare pe viaţă, este Pavel Laurenţiu Durleci, cel care în aprilie 2016 a comis tripla crimă din Stoeneşti, alături de fratele şi tatăl lui. A fost ucisă concubina tânărului, tatăl şi bunicul fetei. Iniţial fratele şi tatăl au fost achitaţi ulterior au fost şi ei condamnaţi. În noiembrie 2017 Pavel Laurenţiu Durleci, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi obligat să plătească familiilor victimelor daune de 340.000 euro. O lună mai târziu, în decembrie, s-a sinucis, fiind găsit spânzurat în celulă. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.