Se propune închiderea unei grădinițșe cu risc seismic

0

La Câmpulung a fost luată decizia de închidere a Grădiniţei cu Program Prelungit Sfântul Nicolae, care figurează pe lista clădirilor cu risc seismic, dar nimeni nu își asumă închiderea efectivă. Primarul Elena Lasconi a anunţat că va cere o nouă expertiză şi va dispune relocarea copiilor. Ea a sesizat şi ISU Argeş, Comitetul Judeţean de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Şcolar Argeş. Decizia ar fi trebuit să fie comunicată ISJ Argeş şi Ministerului Educaţiei spre aprobare.
După ce a fost luată decizia de suspendare a activităților școlare la Grădinița cu Program Prelungit Sfântul Nicolae, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Câmpulung a transmis hotărârea către CJSU, în speranța că decizia va fi aprobată și va putea fi pusă în aplicare. Având în vedere solicitarea, ieri a fost întrunit CJSU, dar hotărârea nu ajută cu nimic autorităţile locale de la Câmpulung. „Clădirea în care este grădinița, spune hotărârea CLSU, este încadrată în clasa de risc seismic I conform unei expertize din 2008 și în clasa de risc seismic II, după o expertiză făcută în 2014. Conform dispozițiilor date de Ministerul Educației, relocarea copiilor sau orice altă măsură legată de activitatea școlară în clădiri cu risc seismic intră în atribuțiile Inspectoratului Școlar Județean și ale autorității publice locale. Ca atare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu poate lua decizii pe care trebuie să le ia autoritățile locale”, a transmis prefectul Radu Perianu.

Va fi cerută o nouă expertiză

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc săptămâna trecută, primarul Elena Lasconi le-a spus jurnaliştilor că a propus relocarea copiilor la grădiniţa din Grui. Edilul a mai spus că în această săptămână copiii vor avea „Şcoala altfel” şi va cere să fie realizată în regim de urgenţă o nouă expertiză. Pe lângă faptul că nu trebuia sesizat CJSU ci doar ISJ Argeş şi Ministerul Educaţiei, în adresa transmisă Prefecturii Argeş nu se precizează nimic de locul relocării. Mai mult, ministrul Educației a spus că se vor închide clădirile cu risc seismic I, iar clădirea în discuție, are risc seismic II după ultima expertiză. Primarul Lasconi spune că, clădirea nu a fost consolidată între cele două expertize, că din 2008 de la prima expertiză până în 2014 la cea de doua, au fost făcute doar lucrări la fațadă, prin urmare nu putea să scadă pericolul. Prefectul crede că, demersul nu a fost făcut întâmplător. „Este vorba despre copii și aș vrea să cred că ceea ce s-a întâmplat, faptul că s-a cerut o hotărâre a CJSU deși nu putea acest for să ia astfel de decizii, este o eroare, că s-a solicitat din neștiință și nu pentru a pasa responsabilitatea. Este, însă, o greșeală care îi afectează pe părinți. Oamenii care au copiii la această grădiniță nu pot lipsi de la serviciu pe termen nelimitat, nu au timp ca cei care ar trebui să ia măsuri, să se și hotărască să facă acest lucru”, a mai spus Radu Perianu.
Până când cineva își va asuma răspunderea închiderii, grădinița rămâne deschisă. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.