Creșterea tarifelor la gaze și curent, limitată!

0

De la 1 aprilie, ar trebui ca ANRE, pe baza propriei metodologii, să aprobe creștere tarifelor de distribuție a energiei electrice și gazelor, care a fost înghețată anul trecut. 
Însă Guvernul a dat o OUG în care practic dictează ANRE cum să crească aceste tarife și nu a lăsat Autoritatea să aplice propria metodologie, probabil de teama că, dacă ANRE ar fi crescut tarifele cu cât ar fi rezultat din calcul, prețul final la client ar fi fost (mai) mult peste nivelurile plafonate, care sunt fixate până în 2025. Așadar, tarifele de distribuție vor crește doar cu rata inflației și cu creșterea costurilor cu consumul propriu tehnologic al rețelelor (capitalizarea de anul trecut, adică ce nu s-a recunoscud drept cost, ca să nu crească tariful), care a rămas să se acorde, eșalonat, timp de cinci ani. “Începând cu data de 1 aprilie 2023 tarifele reglementate se aprobă luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează”, scrie în OUG. Practic, este o veste foarte proastă pentru operatorii rețelor de distribuție a gazelor și energiei electrice, care nu își vor vedea recunoscute în tarif cheltuielile cu extinderile de rețele făcute sau cu noile racordări, la care de fapt tot legea îi obligă.
Pe de altă parte, rămâne bătut în cuie mecansimul prin care costurile de anul trecut cu achiziția de energie pentru CPT (aproape un milliard de lei la Electrica-DEER, de exemplu) se recuperează de distribuitori prin tarife în cinci ani, pentru că nu s-a schimbat nimic din vechea reglementare. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.