- Delegația Colegiului Zinca Golescu va participa la Campionatul Mondial de Robotică
Un grup de copii, minunați, de la Colegiul Naţional Zinca Golescu, ar trebui să reprezinte România la Campionatul Mondial de Robotică, din SUA. Sunt inteligenți, ingenioși, și au creat un robot cu o autonomie perfectă care i-a propulsat pe primul loc în competiția de robotică pentru liceeni din România, „First Tech Challenge”, desfășurată la Sala Polivalentă. Deşi plecarea este programată pe 16 aprilie, în ziua de Paşte, delegaţia nu are, încă, bani suficienţi să participe la campionat. Ar mai avea nevoie de câteva mii de dolari şi ar fi păcat să nu poată pleca pentru a arăta lumii întregi cât de deştepţi sunt românii!
Campionatul Mondial de Robotică va avea loc la Huston, în SUA, în perioada 19-22 aprilie. Ca să participe la competiţie, delegaţia Colegiului Naţional Zinca Golescu, formată din 11 elevi şi trei mentori, ar trebui să plece pe 16 aprilie, în ziua de Paşte, şi să revină în ţară pe 23 sau 24 aprilie. Costurile participării sunt costisitoare, elevii fiind nevoiţi să suporte preţul biletului de avion, al cazării, al deplasărilor de la hotel la locul unde are loc concursul, la aeroport, etc. Asta fără a include o eventuală plimbare, vizitarea unui muzeu sau orice altă activitate. „Până acum am plătit numai biletele de avion care au costat 1.300 euro de persoană şi urmează să plătim cazarea. Noi avem niște promisiuni dar deocamdată nu avem banii în cont, deci nu pot să spun că s-a rezolvat. Cazarea ar costa cam 204 dolari de persoană, pe noapte, iar 7 nopți, 1400 dolari camera de persoană. Ar mai fi transportul roboţelului, care este mare, iar costul este în funcție de numărul de kilograme. Numai robotul are 20 de kilograme. Cutia, dacă o facem din metal, se îngreunează, în ea trebuie să băgăm şi trusa de scule, etc. Nu ştim la cât se va duce. Am zis că poate o să fie cât costul unui bilet pentru o persoană, în jur de 1.300 euro. Fără roboţel mergem degeaba, doar să ne plimbăm! Avem, mari emoții, să nu-l pierdem prin aeroport. Noi avem experiențe neplăcute de anul trecut, în vară, când am fost în Brazilia. Atunci am pierdut un avion şi am stat două zile până la cursa următoare. Din fericire aveam biletele cumpărate prin agenţie şi nu am plătit nimic în plus, cazare, masă, etc”, ne-a declarat Grațiela Ghiordunescu, unul dintre profesorii mentori ai elevilor.
Banii strânşi prin efortul elevilor şi părinţilor
Banii care s-au strâns până acum au provenit din efortul elevilor, din sponsorizări de la părinţi şi de la diverse firme, tot prin intermediul părinţilor care au apelat la prieteni, cunoştinţe. Autorităţile au promis sprijin. „ Elevii au fost la Primăria Piteşti şi am înţeles că ar putea fi aprobată în şedinţa de Consiliu Local o sumă care să ne ajute. De la Consiliul Judeţean Argeş ni s-a spus că va fi organizată o întâlnire cu oameni de afaceri din judeţ şi se va discuta cu aceştia pentru sponsorizări”, a mai precizat Grațiela Ghiordunescu. Ar mai fi nevoie de banii de cazare, de transportul robotului şi de banii de transportul delegaţiei în SUA. Echipa care a participat, în martie, la „First Tech Challenge”, este formată din: Ștefan Manda, Vlad Cruceru, Bianca Olaru, Irina Creață, Robert Roșu, Patrick Deaconu, Cristian Popidan, Mihai Preoteasa, Arina Licu și Alexandru Pavel. Sunt elevi din clasa a XI -a şi a XII-a. Mentorii lor sunt studenta Andreea Ghiță (absolventă a liceului) și profesorii Cristina Constantinescu și Grațiela Ghiordunescu. „Noi am încercat să facem o Academia Tehno Z. Am făcut câte o grupă pe categorii de vârstă și s-a dovedit a fi un proiect bun pentru că-i pregătim de mici. Au inițativă și idei fantastice. Să nu le frângem aripile, să-i lăsăm să se dezvolte. Echipa câştigătoare este cea formată din elevi de clasa a XI-a şi a XII-a”, a mai spus profesor Graţiela Ghiordunescu. M.Sandu