Mega-înşelăciune cu deşeuri!

1
  • Dosarul anului la DIICOT Piteşti

Ieri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, au organizat 33 de percheziții domiciliare, în județele Argeș, Ilfov, Vrancea și în municipiul București. Oamenii legii vizau o grupare infracţională care a creat un întreg circuit ilegal al activităţilor privind deşeurile. Se pare că instituţii ale statului, nu verificau cum ar trebui activitatea societăţilor de profil, iar afaceriştii care se ocupau cu managementul deşeurilor nepericuloase au comis mai multe infracţiuni. Potrivit documentelor înregistrate, colectarea, selectarea, reciclarea deşeurilor era făcută ca la carte. În realitate, situaţia era complet diferită. Oamenii legii au descoperit că, uneori, gunoiul neselectat era pur şi simplu îngropat!
„Activitățile se desfășoară într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor. În cauză, s-a reținut că, în județul Argeș, ar fi acționat un grup infracțional organizat constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare).
Scopul constituirii acestui grup a fost de obținere a unor avantaje financiare necuvenite, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale. Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri, (cantități ce nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori) ar fi fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu. Prejudiciul a reprezentat contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri (Organizaţii care Implementează obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile”, a transmis IPJ Argeş despre percheziţiile de ieri.

Instituţii de la care au fost ridicate documente

Au avut loc 33 de descinderi după cum urmează: 22 în judetul Argeş, 8 la Bucureşti, 1 în Ilfov şi 2 în Vrancea. În judeţul nostru, acestea au fost făcute la operatorul economic care gestionează groapa de gunoi, unde se duc deşeurile din întreg judeţul, de la Albota şi la agenţii comerciali care au legătură cu el. În afară de societăile respective, au mai fost verificate şi au fost ridicate o serie de documente de la: Asociaţia pentru Dezvoltare Intracomunitară Servsal Argeş (ADI Servsal) care are atribuţii de monitorizare a activităţii de colectare şi gestionare a deşeurilor, la Organizația care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP) care are atribuţia de a ţine evidenţa acestui tip de activităţi, evidenţă care se raportează către Agenţia de Protecţie a Mediului pentru decontare, şi la Direcţia Apelor Argeş-Vedea.

Gunoi îngropat, nu selectat, nici reciclat!

În managementul deşeurilor este un întreg circuit de colectare, depozitare, selectare şi reciclare care trebuie respectat. Firmele vizate de anchetatori, au trecut în acte că ar fi urmat fiecare etapă a acestui circuit. În plus, ar fi înregistrat o cantitate mult mai mare de deşeuri faţă de câte camioane cu gunoi au primit, spun anchetatorii Mai mult, din documente reiese că deşeurile sunt sortate, depozitate şi valorificate cum trebuie, deşi anchetatorii au descoperit o serie de neregului. În realitate, uneori, deşeurile nu se sortau, erau băgate toate la un loc. Chiar dacă nu se făcea deloc sortarea și depozitarea pe categorii, antreprenorii cereau decontarea pentru aceste activităţi, fiind vorba o valoare mare pe care o încasau pentru sortare. Oamenii legii au descoperit că o parte din gunoi era îngropat. De exemplu, în acte figura că parbrizele au fost duse la reciclat dar, în realitate, au fost îngropate. Specialiştii spun că deșeurile reciclabile depozitate în acelaşi loc cu cele menajere degajează sulf, fiind afectat mediul. În privinţa acuzaţiilor de deturnare a licitațiilor publice, procurorii DIICOT au stabilit că firmele care activau în acest domeniu făceau înţelegere între ele asupra preţului. În mod normal, la sortare ar fi rezultat şi deșeuri cu regim special care trebuiau duse la colectori specializați pentru a fi arse, dar se pare că nici această regulă nu a fost respectată întocmai. Totul se făcea cu complicitatea firmelor de reciclare colectare, de aici acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat. Cercetările au fost demarate şi în urma sesizărilor făcute de cetăţeni, cu privire la faptul că gunoiul selectat, pus în containere speciale, era încărcat laolaltă într-un camion de angajaţii firmelor de salubrizare. După descinderi mai multe persoane au fost duse la audieri, oameni de afaceri, angajaţi sau funcţionari publici. La închiderea ediţiei noastre, audierile nu se finalizaseră.  M.Sandu