Lasare de carte la Memorialul Închisoarea Pitești

0

Joi, 6 aprilie, de la ora 17. 00 va avea loc la Memorialul Închisoarea Pitești lansarea volumului „Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”, de Lucian Vasile, publicată recent la Editura Corint. La lasnare va fi preyent și Sergiua Rizescu, fost deținut politic și președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Volumul prezintă povești ale deținuților politici acuzați de spionaj. 
Autorul Lucian Vasile s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Între 2013 și 2019 a fost cercetător în cadrul Fundației Memorialul Închisoarea Pitești. Din 2014 este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Poveştile par imaginare dar sunt realitatea tragică!

La lansarea din 6 aprilie, alături de autor, la eveniment va participa Sergiu Rizescu, fost deținut politic, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului. Lansarea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Memorialului, anunţă organizatorii. „Puțini știu că închisoarea Pitești a devenit închisoare pentru persoane acuzate de spionaj în perioada comunistă. Spionaj pentru state din Vest, legături cu persoane străine, cetățenie străină sau studii în școli din Vest erau câteva dintre diversele motive pentru care atât bărbații cât și femeile puteau deveni deținuți politic la Penitenciarul din Pitești. Lucian Vasile s-a concentrat în mod special pe figurile unor astfel de persoane în cercetarea sa din ultimii ani, descoperind povești de viață fascinante, aventuri parcă desprinse din filme, destine eroice, dar și dramatice”, a transmis Maria Axinte într-un comunicat de presă. „Oameni care au luptat până în pânzele albe sau care au fost prinși în bătăliile celor pe care îi iubeau. Agenți secreți și femei îndrăgostite, tineri idealiști și părinți care au sacrificat totul pentru a-și proteja copiii, trădări, speranțe și deziluzii. Sunt niște povești atât de spectaculoase și de dramatice, încât par rodul imaginației. A fost, de fapt, realitatea tragică”, Lucian Vasile. M.S.