Ne aflăm în Săptămâna Mare iar ortodocșii se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare creștină, Paștele. Pe lângă bucatele pe care le vor pune pe masă, credincioșii sunt preocupați și de obiceiurile creștine. Dăruirea lumânării de Înviere este una dintre tradițiile păstrate de demult. Persoanele care au pierdut pe cineva drag, cumpără și împodobesc lumânarea, apoi o dăruiesc preotului ca la slujba de Înviere să iasă cu ea în faţa credincioşilor să le dea lumină. Cei care vor să doneze o astfel de lumânare o pot comanda la florării, o pot împodobi acasă sau la un producător handmade. Preţul porneşte de la 100 de lei şi poate ajunge la 250 de lei.
Obiceiul creştin spune că atunci când moarte cineva fără lumânare rudele să-i doneze lumânarea de Înviere preotului şi să-l numească pe cel decedat. Cu acestă lumânare va ieşi preotul în timpul slujbei în faţa credincioşilor şi îi va îndemna „ Veniţi de luaţi lumină”. Lumânarea de Înviere poate fi donată şi dacă nu ai pierdut pe cineva drag. În această perioadă în florării sunt o mulţime de comenzi pentru împodobitul acestor lumânări.
Cu flori naturale uscate costă în jur de 100 lei
Şi pe reţelele de socializare sunt multe oferte de la producătorii care lucrează cu flori artificiale sau cu flori naturale uscate. Pentru oamenii care preferă stilul tradiţional o alegere ar putea fi un producător handmade. Este şi o variantă mai ieftină, pentru că cei care lucrează manual folosesc flori nemuritoare sau artificiale, iar acestea nu sunt atât de scumpe ca cele naturale. „ Pentru cei ce au trecut la Domnul fără lumânare, cei care mor în spital, în somn şi nu li s-a putut aprinde şi pune în mână o lumânare când şi-au dat sufletul, cu puţin înainte de Sfintele Paşti se dă la altar o lumânare mare, numită făclie, adesea împodobită cu flori, pe care preotul o aprinde de la Paşti până la Înălţare, la ceremoniile din biserică. Unii creştini practică această rânduială în fiecare an, până la pomenirea de şapte ani. Lumânările pe care le fac eu sunt lucrate manual cu flori naturale conservate prin uscare sau criogenare, împodobite cu cruce de lemn cusută cu bumbac și panglică din saten cu inscripția pascală. De doi ani am această îndeletnicire. Am o fetiţă cu nevoi speciale şi o prietenă, care este în aceeaşi situaţie, m-a sfătuit să încerc să-mi ocup timpul cu ceva, să mă detaşez de problemele cu copilul. Am ales să fac aceste aranjamente, pentru că aveam ceva experienţă. Eu făceam singură lumânările de cununie şi de botez pentru finii noştri. Avem 14 copii botezaţi. Acum fac lumânări de Paşte, de botez, am împodobit şi icoane la biserică tot pentru Paşte. Lumânările de Înviere, din ceară de albine, de 40 de centimetri, costă 100 de lei sau 135 de lei dacă aplic şi panglică, iar cele de 65 de centimetri 140 de lei. Este preţul total, pentru lumânare şi aranjament. Şi lumânările le fac eu, nu doar aranjamentele. Cumpăr foi de fagure şi le modelez la cald. Am învăţat de pe internet cum se fac, nu ştiam.”, a declarat Adina Gherghina, care își vinde produsele pe rețele de socializare.
La cea cu flori naturale te poate costa 200 lei
În florării preţul unui aranjament pentru lumânarea de Înviere pleacă de la 100 de lei şi poate ajunge până la 200 de lei, la care se adaugă şi preţul lumânări care poate fi de la 40 până la 80 de lei, în funcţie de mărime. „ Eu fac cu orhidee şi trandafir. Cu patru orhidee costă 100 de lei, numai aranjamentul, fără lumânare, cea cu trandafiri costă în jur de 80 de lei. Preţul este şi în funcţie de tehnica folosită. Dacă le punem pe burete, costă puţin mai mult. La orhidee este mai simplu că ele au fiolă şi rezistă mult fără să punem burete”, explica angajata unei florării din Piteşti. n
Cea mai ieftină variantă, atunci când preferi flori naturale, este atunci când împodobeşti lumânarea singur acasă. Dar asta presupune să ai şi puţin talent. Costul unei lumânări este în jur de 50 de lei şi în funcţie de câte flori vrei să pui te mai poate costa 50-60 de lei. M.Sandu