Părintele Simfoniei dezamăgit de organizatori

1

Părintele Simfoniei Lalelelor, dr. ing. Ilarie Isac a vorbit despre ediția cu numărul 46 a celei mai mari expoziții dendro-floricole din țară. Cel care a pus bazele manifestării de referință a Piteștiului este mâhnit de faptul că de la an la an, Simfonia Lalelelor își pierde din măreția de altă dată. Și-ar dori ca organizatorii să abordeze tematici, să fie amenajate în Lunca Argeșului mai multe standuri expoziționale pentru etalarea frumosului, iar printre expozanţi să se numere grădini botanice, universităţi de profil şi specialişti din domeniu floricol.
Prima ediție a Simfoniei Lalelelor a fost organizată în anul 1978 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești. Fondatorul expoziţiei, care de-a lungul timpului și-a pus puternic amprenta asupra Piteștiului aducându-i numele de ”Orașul lalelelor”, este dr. ing. Ilarie Isac, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România. Zeci de ani acesta şi-a adus contribuţia la organizarea expoziţiei denro-floricole. În prezent, „Părintele Simfoniei”, cum este numit, simte o uşoară dezamăgire, fiind de părere că evenimentul de marcă al piteştenilor a fost minimalizat. „ La ediţiile din alţi ani, străzile Piteştiului erau pline de expozanţi veniţi din România şi din alte state. La inaugurare, centrul oraşului era plin de ambasadori ai altor ţări şi invitaţi de marcă. Acum s-a politizat. Când locaţia a fost schimbată cu Lunca Argeşului am crezut că va fi un nou început, că a venit vremea schimbării. De altfel, chiar eu am propus în urmă cu câţiva ani această locaţie, pentru etalarea frumosului. Consideram că este o manifestare pe care e păcat să nu o perfecţionăm. Am propus şi alegerea unor tematici de la an la an, pentru a nu banaliza manifestarea”, explica dr. ing. Ilarie Isac.

A fi vrut să facă un stand cu bujori

După ediţia de anul trecut, „Părintele Simfoniei” spune că a fost invitat la Primăria Piteşti acolo unde i s-a propus o colaborare. Ideile domniei sale nu au fost însă puse în practică, mai mult, susţine că a fost eliminat din grupul de lucru. „Ne-am întâlnit în 22 septembrie anul trecut la Primărie. L-am convocat și pe domul Coman, directorul de la Institutul Pomicol Mărăcineni. Urma ca noi să ne ocupăm cu partea tehnico- științifică, primăria cu partea administrativă. Am înaintat o listă cu 100 de potențiali invitați, grădini botanice din țară, administrații de spații verzi, instituţii de cercetări, universități. La București, la Facultatea de Agronomie bujorul a fost declarat floare națională. Am vorbit acolo să facem şi un stand cu bujorul. Din păcate, de la primărie nu am mai primit niciun răspuns. Acum câteva zile am văzut un articol în care domnul primar anunţa că a invitat în standuri floriștii argeșeni. Nici nu ne-au spus că nu mai au nevoie de noi”, a precizat dr. ing. Ilarie Isac.
Fondatorul Simfoniei s-a arătat dezamăgit şi de modul în care arată centrul Piteştiului acolo unde în preajma inaugurării Simfoniei Lalelelor ar fi trebuit să fie o explozie de culoare, cu mii de lalelele înflorite, toate de aceeaşi mărime, frumos aranjate, nu cum sunt în prezent.