Eu nu contez, adevărul contează

0
  • Din punctul meu de vedere

Nu mi-a fost ușor, de-a lungul timpului, să spun adevărul gol – goluț despre războiul din Ucraina. Am fost insultat, am fost privit drept un individ bizar care a dezvoltat sentimente antiamericane și, în genere, antioccidentale. M-am răcit cu unii prieteni, alții m-au sfătuit să o las mai moale pentru a nu păți ceva. Nu mi-am permis însă, după peste 60 de ani de presă (am debutat la 14 ani) să mint, să fac compromisuri. Este drept că, în această perioadă, mulți mi-au fost alături, explicit sau tacit.
Sunt fericit să observ că în toată această vreme am gândit la fel cu un monstru sacru al politicii americane, anume Robert Kennedy, nepotul marelui J.F. Kennedy, care a dat un interviu publicației UnHerd, din care voi prelua câteva idei.
Eu am spus că asistăm la un război al SUA împotriva Rusiei. Robert F. Kennedy spune:
”Prin ajungerea la un acord. Rușii au spus mereu că vor o reglementare. Dacă vă uitați la Acordurile de la Minsk, care au fost soluția propusă de ruși, veți vedea că ele par o soluție buna la cum stau lucrurile acum. Să fim drepți: este un război al SUA împotriva Rusiei, unul care sacrifică floarea tineretului din Ucraina într-un abator al morții și al distrugerii, totul din ambiția neoconservatorilor de a răsturna regimul Putin și de a epuiza armata rusă, pentru ca America să nu mai aibă rival. Președintele Biden a și spus că vrea să scape de Vladimir Putin. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a spus, în aprilie 2022, ca scopul nostru este să epuizăm armata rusă. Ce înseamnă asta? Înseamnă să aruncăm cu ucraineni în Rusia”.
Am spus că eu nu contez și nu îmi pasă cum voi fi considerat, dar adevărul contează. Robert F. Kennedy spune, la rândul său:
”Este irelevant ce se va spune despre mine. Important este ceea ce facem pentru a salva vieți. Susținerea Ucrainei este o misiune umanitară – așa ne-a fost ea prezentată de guvern în Statele Unite. Însă asta înseamnă că scopul misiunii ar trebui să fie reducerea vărsării de sânge și încheierea conflictului. (…) Dacă vă uitați la Acordurile de la Minsk, ele pun bazele unei reglementări finale. Regiunea Donbas, care este locuită de rusofoni în proporție de 80 % – iar rușii au fost uciși sistematic de guvernul ucrainean – ar deveni autonomă în cadrul Ucrainei și ar fi protejată. Haideți să protejăm populația printr-o forță ONU, pentru a ne asigura că se oprește vărsarea de sânge. (…) Când rușii au pus rachete în Cuba, la 1.500 de mile de Washington, am fost gata să invadăm Cuba și chiar asta am fi făcut, dacă nu luau rachetele de acolo.”
Am spus că există soluții, iar Robert F. Kennedy afirmă:
”Rusia a fost invadată de două ori în ultimii o sută de ani. Este limpede de ce nu vor sisteme de rachete nucleare lângă granițele lor. Ar trebui să fim de acord și cu neaderarea Ucrainei la NATO, un lucru pe care rușii l-au cerut. Cred că, pe baza acestor principii, putem pune capăt războiului. Nu cred că neoconservatorii vor putea opri războiul, nu oamenii care îl înconjoară acum pe președintele Biden, pentru că ei sunt cei care au creat problema. Cred că o parte a soluției este să recunoaștem asta, că au fost mașinațiuni de ambele părți. Nu încerc să justific comportamentul barbar al lui Putin și invazia ilegală în Ucraina. Însă unchiul meu spunea mereu că, dacă vrei pace, atunci trebuie să te pui în pielea celuilalt și trebuie să știi că și asupra lui se pune multă presiune”.
Am spus că Occidentul nu a jucat întotdeauna cinstit, iar Robert F. Kennedy spune:
”Am mințit. Am primit în NATO 13 noi state, am instalat sisteme de rachete care pot transporta focoase nucleare; am făcut exerciții miliare comune cu Ucraina. Care este scopul NATO ? (…) Dacă tratezi Rusia cu ostilitate de la bun început, cu siguranță rușii vor fi și ei ostili. Iar noi ne-am extins treptat în niște țări în care ne-am luat angajamentul că nu ne vom extinde. SUA au sprijinit o lovitură de stat în Ucraina, în 2014, împotriva unui guvern ales democratic. Avem transcriptul convorbirilor telefonice ale Victoriei Nuland, unul dintre neoconservatorii de la Casa Albă, cea care a stabilit practic componența unui guvern ucrainean ostil față de Rusia.
Am spus că în relațiile internaționale trebuie aplicată vorba românească ”ce ție nu-ți place altuia nu-i face”, iar Robert F. Kennedy afirmă:
”Dacă Mexicul ar fi făcut ce a făcut guvernul ucrainean – să ucidă 14.000 de ruși în Donbas – dacă Mexicul ar fi făcut asta cu americanii care trăiesc în Mexic, SUA și-ar fi invadat vecinul în secunda următoare. Trebuie să ne punem în pielea oponenților noștri. Nu vreau să spun că Vladimir Putin nu este un gangster- este un gangster. Nu vreau să spun că nu este un bătăuș și un golan – este un bătăuș și este un golan. Însă războiul nu este nici în interesul lui. Și ne-a spus mereu că există niște linii roșii pe care nu ar trebui să le depășim”.
Am spus că sunt vinovate corporațiile, iar Robert F. Kennedy spune:
”Trebuie să recunoaștem că corporațiile nu au luat ostatice doar agențiile noastre civile, ci și serviciile secrete și Pentagonul. Trebuie să recunoaștem asta și să recunoaștem că nu ne permitem să avem războaie perpetue”.
Mai multe nu am spus, fiindcă nu am avut curaj, dar Robert F. Kennedy spune:
”Cred că CIA trebuie reorganizată. Cei mai mulți oameni de acolo sunt niște patrioți americani. Sunt buni funcționari publici și avem nevoie de ei. Însă cred că trebuie să separăm spionajul de Divizia de Planificare, cea care face lucruri murdare, care ucide oameni, care duce războaie, care se implică în astfel de acțiuni. Pentru că CIA seamănă cu o coadă care dă din câine, cu această divizie care a ajuns să influențeze decisiv activitatea de spionaj. Allen Dulles a transformat o agenție de spionaj într-o agenție pentru asasinate și fraudarea alegerilor”.
A spus multe alte lucruri adevărate Robert F. Kennedy. Căutați interviul.
O zi frumoasă !

Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)