Pasiunea pentru flori, transmisă din generaţie în generaţie, a devenit o afacere de familie pentru Ruxandra Ghiţă. Împreună cu soţul şi fii săi, a transformat câteva mii de metri de teren, pe care îl deţin, într-un rai al pământului! Zeci de mii de ghivece cu flori multicolore, sunt aşezate pe categorii, încă de la intrarea în curte până în ultima seră din grădină. Care este activitatea unui cultivator de flori? Muncă, multă muncă! Aflaţi din materialul următor cum prind viaţă plantele în mâna unor oameni iscusiţi.
Sute de ghivece cu flori multicolore pot fi văzute la ieşirea din Piteşti, pe Calea Câmpulung, la o casă situată în capătul unei alei care duce către râu. Explozia de culoare poate fi observată de departe. Ghivece frumos aşezate, pe rafturi sau agăţate, îţi încântă privirea şi te fac să poposeşti măcar o clipă pentru a contempla imaginea perfectă. Acolo este raiul de pe pământ, creat de o familie producătoare de flori.
Ruxandra Ghiţă a învăţat de copil cum să planteze o floare şi cum să o îngrijească. Era mică atunci când, împreună cu mama ei, mergea în Piaţa Ceair din Piteşti şi vindea flori, în ghivece sau tăiate, şi răsaduri de legume. În ciuda vârstei ştia să le facă recomandări clienţilor şi să le dea sfaturi de îngrijire a plantelor. „Mama nu mai poate să muncească acum că are 88 de ani. Cu asta s-a ocupat toată viaţa. Părinții mei s-au ocupat cu flori și cu răsaduri și noi am dus tradiţia mai departe. Acum, copiii noștri duc tradiţia mai departe. Ne ocupăm de răsaduri de când mă știu eu, de mic copil. Vând de la 7 ani, numai în Piața Ceair. Mă duceam cu mama la piaţă şi vindeam. Asta fac de 47 de ani. Copiii mei, am doi băieți, au terminat liceul şi acum fac ce am făcut şi noi. Aș fi vrut să aleagă altceva, să muncească mai puţin, dar nu au vrut. Asta le-a plăcut! Eu am muncit toată viața, pentru cinci generații”, şi-a început povestirea Ruxandra Ghiţă.
Muncesc zi-lumină
Producătorii de răsaduri de legume şi flori muncesc zi-lumină. Lucrează într-un medicu plăcut, înconjurat de flori şi…muzică. În sere, se aud din boxe melodii de muzică populară. Pare uşor, dar nu este deloc aşa! Ce înseamnă pentru ei o zi de lucru? „Muncă înseamnă să ne trezim de la 5 dimineaţă, uneori și la 4,30, până noaptea, la 12.00. Dimineaţa cărăm plantele din spate în față, că au nevoie de lumină. După-amiază intrăm la udat. Udăm plantele cam la două zile, pe rând. Azi, pe cele de la poartă, mâine pe cel din interior, și tot așa.
Plantele trebuiesc repicate, adică plăntuțele mici pe care noi le facem din semințe, când au făcut rădăcină, din alveola aia mică le băgăm într-un păhărel puțin mai mare. Acum am înrădăcinat tufănele și crizantemă pentru la toamnă. Le-am pus să facă rădăcini. Am tăiat plăntuţele, le-am pus într-o alveolă și când fac rădăcină, le transplantăm de acolo în alte păhăruțe. Apoi în ghivece din ce în ce mai mari, de trei- patru ori până ajung în ghivece bogate şi le putem vinde. Uitați de la cât luăm noi tufăcica, de când este doar un firicel mic, până când apar tufănelele acelea mari și bogate. Mereu mutate și îngrijite, dintr-un vas mic într-un vas mai mare, apoi în altul mai mare şi tot aşa… Cumpărăm pământ cu PH bun şi apoi îl amestecăm ca să pună la alveole, la ghivece ”, a explicat producătoarea de flori.
Sere şi solarii cu circa 50.000 de ghivece
Pe lângă sfaturile de îngrijire a plantelor transmise din generaţie în generaţie a fost nevoie şi de specializare. „Soțul meu a fost în Franța la specializare, trimis de Direcția Agricolă, acum 20 de ani. A stat 6 luni la specializare şi a învăţat tot! Când a venit de acolo, singur, a sudat toate serele cu mâna lui. A fost ajutat de băieții noştri care erau copii pe vremea aia şi îi mai dădeau la mână ce era nevoie. Avem trei sere cu geam, două de 500 de metri și una de 1.000 de metri, şi 3 solarii cu folii. Iarna este mai mult de muncă pentru că trebuie să facem şi focul cu lemne la centralele din sere. Atunci pregătim şi răsadurile, ca să avem ce vinde primăvara. Avem răsaduri de: roșii, ardei, vinete de două feluri, castraveți. Noi nu stăm niciodată degeaba, mereu avem ce face. Le facem și tratament cu insecticid, fugicid și îngrășământ natural. Le stropim de când sunt răsaduri”, a mai explicat Ruxandra Ghiţă. Deţin în total în jur de 50.000 de ghivece cu flori, ceea e nu este puţin deloc!
Plantează în funcţie de sezon
Plantele şi îngrijirea lor sunt adaptate în funcţie de sezon. De aceea producătorii nu au timp de odihnă. Ruxandra Ghiţă spune că de peste 20 de ani, nici ea nici soţul ei nu au mai fost plecaţi în concediu. Asta pentru că fiind o afacere de familie nu au angajat din afară şi plantele îi ţin tot timpul ocupaţi. În serele şi solariile familiei Ghiţă găseşti de toate. De la răsaduri de legume la diverse flori.
„Acolo am cultură de trandafiri pe care îi tai și îi vând tăiați. Aici am avut solarul plin cu de toate, crăițe, ghețişoare, petunii, tot ce avem noi la drum. Am avut ghiocei și lalele, garofițe, primule, dalii pitice”, a continuat gazda noastră. Sute de muşcate de toate culorile şi în diverse stadii de creştere ocupă o parte din sere. Are chiar şi flori de piatră. Acesta a mai spus că fii ei au la rândul lor familii, şi au demarat propriile afaceri cu flori şi răsaduri. „Lucrăm eu, soțul și doi băieți că nurorile sunt la piață, dar pentru ei, nu pentru noi. Fiecare ce muncește iarna, aia vinde vara. Fiecare avem florile noastre, pun și copiii răsadurile lor şi le vând pentru ei”, a povestit Ruxandra Ghiţă. M.Sandu