40 de ani de la lansarea pe piață a primului telefon mobil

0

În fiecare lună se lansează o mulțime de noi telefoane mobile, producătorii încercând să țină pasul cu tehnologia modernă, dar și cu preferințele utilizatorilor. Evident, marea majoritate a noilor dispozitive mobile este constituită de fapt de smartphone-uri, gadgeturi care încorporează un computer mobil și camere foto – video de înaltă performanță. Cu 40 de ani în urmă, în 1983, primul telefon mobil era abia lansat pentru a fi comercializat la scară largă…

O lume completă, într-un dispozitiv de buzunar

Ni se pare perfect firesc să folosim astăzi telefonul mobil pentru a face diverse operațiuni, de exemplu pentru a accesa informații, a realiza tranzacții bancare sau a face cumpărături online. Prin tehnologia NFC, smartphone-ul ține loc chiar și de card bancar, eventual putem folosi un card virtual în locul celui clasic, din plastic.

În domeniul divertismentului, smartphone-ul a devenit chiar televizor, căci putem urmări în direct evenimente sportive sau putem viziona filme și seriale pe platformele de streaming. Practic, telefonul a preluat funcții complexe ale PC-urilor, ducându-le la un nou nivel de mobilitate și accesibilitate. Mai mult decât atât, totul este mai simplu, căci folosim atingerea ecranului pentru a transmite comenzile.

La același capitol al distracției, telefonul este resursa la îndemână cu muzica preferată și desigur un gadget perfect pentru jocuri, rivalizând cu cele mai multe modele de console. Jocuri tot mai complexe sunt astăzi disponibile pe mobil, inclusiv pentru joc online multiplayer. Nu fac excepție jocurile de noroc, amatorii de gambling având acum la dispoziție sloturi online, poker, bingo, chiar și jocuri de cazino cu dealer live, care permit sesiuni de joc live pentru ruletă, blackjack sau baccarat.

Cum a început totul

Pe 21 septembrie 1983, telefonul mobil portabil comercial Motorola DynaTAC 8000X a primit aprobare pentru a fi comercializat în Statele Unite ale Americii. DynaTAC 8000X era considerat un dispozitiv revoluționar la acea vreme, iar astăzi putem afirma fără urmă de îndoială faptul că istoria consemnează o adevărată revoluție a comunicațiilor în ultimele decenii.

DynaTAC 8000X cântărea în jur de 1 kilogram, deci de aproximativ 5 până la 10 ori mai mult față de un telefon mobil modern. Avea antenă externă, un detaliu care avea să fie menținut la telefoanele mobile până la începutul anilor `2000. Cei care sunt în prezent nemulțumiți de faptul că bateria smartphone-ului se descarcă prea repede, eventual după multe ore de jocuri video sau vizionare de filme pe streaming, trebuie să știe că bateria primului telefon mobil avea o durată de viață de 30 de minute de convorbiri. Era nevoie de aproape jumătate de zi ca bateria să fie reîncărcată, departe de performanțele smartphone-urilor actuale cu încărcare super rapidă.

Telefonul mobil lansat cu 40 de ani în urmă era accesibil publicului, dar este doar un fel de a spune. Prețul limita cu siguranță aria de potențiali clienți, fără a mai menționa limitele majore ale acoperirii rețelelor de telefonie mobilă, aproape inexistente la nivel mondial. DynaTAC 8000X a costat 3.995 de dolari când a apărut prima dată, iar această sumă este echivalentul a aproape 15.000 de dolari în zilele noastre. Așadar, un cost prohibitiv, care limita accesul la asemenea gadgeturi.

Când au ajuns telefoanele mobile să aibă prețuri accesibile

Astăzi, cele mai ieftine telefoane au prețuri cât o masă la restaurant. Chiar și un smartphone entry level costă cât salariul minim în România pe o săptămână de lucru. Așa se explică probabil faptul că în țara noastră există mai multe numere de telefon mobil active decât numărul de locuitori.

În anul 1987, Nokia – Mobira lansa telefonul fără fir Mobira Cityman 900, mai ieftin decât Motorola DynaTAC 8000X, dar încă prea scump pentru publicul general. În anii `90, prețurile telefoanelor mobile avea să scadă mai puternic, trend continuat în deceniile imediat următoare. În anul 1999, Nokia 7110 costa 475 de dolari. Urma o avalanșă de modele de dispozitive de la mulți producători, din ce în ce mai ieftine.

Ce a făcut posibilă lansarea primului telefon mobil

Pentru ca telefonia mobilă să devină realitate, momentul cheie a fost cu 10 ani mai devreme față de lansarea oficială a primului telefon mobil. Astfel, pe 3 aprilie 1973, inginerul Motorola, Martin Cooper, realiza primul apel telefonic de pe mobil, în Manhattan, New York. A fost folosit un prototip de la care s-a ajuns la varianta finală a modelului DynaTAC 8000X.

Cu aproape 100 de ani în urmă, pe data de pe 10 martie 1876, Alexander Graham Bell realiza primul apel telefonic, folosind linii fixe.