Polițiști și jandarmi sub coordonarea procurorilor DIICOT au efectuat ieri zeci de percheziții. Descinderile au avut loc în mai multe dosare penale, pe diferite paliere. Primul viza instituții publice și societăți, existând suspiciuni de delapidare și deturnarea licitațiilor publice. Au fost ridicate documente de la Spitalul Județean de Urgență Pitești și opt primării privind contractele publice încheiate cu anumite firme de construcții. O altă acțiune a oamenilor legii au vizat două dosare penale privind traficul de droguri de mare risc. Ultimele percheziții au fost făcute la o grupare organizată de trafic de persoane. Astfel au avut loc peste 25 de percheziții. Iată mai jos detalii despre acțiunile oamenilor legii.
Spitalul Județean Pitești și 8 primării călcate de mascați!
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești, au făcut 14 percheziții domiciliare, într-un dosar de dare de mită, trucarea licitațiilor, delapidare, etc. Au avut loc la Spitalul Județean Argeș, precum și la sediile a trei firme și opt primării din județ, fiind ridicate documente.
Perchezițiile au fost efectuate, într-o cauză, având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, delapidare care a produs consecințe deosebit de grave, delapidare de către o persoană fizică care exercită o însărcinare în serviciul unei persoane juridice, care a produs consecințe deosebit de grave, dare de mită, luare de mită și deturnarea licitațiilor publice, anunță IPJ Argeș. La descinderi au participat şi jandarmi.
Contracte publice atribuite preferenţial
„În cauză, s-a reținut că, începând cu anul 2019, în județul Argeș, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din mai multe persoane cu preocupări în domeniul construcțiilor și achizițiilor publice, în scopul obținerii unor importante sume de bani din contractele de lucrări publice, prin supraevaluarea costurilor, grup care a acționat până în prezent. Grupul infracțional organizat a acționat, în vederea atribuirii contractelor de utilitate publică în detrimentul altor participanți, recurgând în acest scop la coruperea ordonatorilor de credite din instituțiile publice contractante. După obținerea acestor contracte, grupul infracțional organizat a delapidat bugetele instituțiilor publice contractante prin încheierea ulterioară, nejustificată, de acte adiționale privind lucrări neprevăzute, recuperarea garanțiilor de bună execuție de către executant, fără ca lucrările să fie finalizate, încasarea contravalorii serviciilor prestate, fără ca recepțiile tehnice intermediare pe faze de lucrări să fie efectuate, precum și prin întocmirea în mod formal a documentelor, în vederea însușirii frauduloase a fondurilor publice”, a transmis IPJ Argeş.
„Umflau” preţul prin acte adiţionale
Firmele vizate au ca obiect de activitate construcţiile şi au efectuat lucrări la mai multe instituţii publice. Se bănuieşte că reprezentanţii societăţilor ar fi avut o înţelegere cu funcţionari publici cu privire la licitaţie şi preţul ofertat. După ce câştigau licitaţia la cel mai mic preţ, se apucau de lucrări şi făceau acte adiţionale crescând costurile. Se pare că aceştia nici nu respectau prevederile contractuale privind calitatea materialelor de construcţii utilizate. Cercetările vizează realizarea unui nou corp de clădire la Spitalul Județean Argeș și contracte de achiziții publice la primăriile Bălilești, Boteni, Budeasa, Căldăraru, Cocu, Ciomăgești, Poiana Lacului și Stâlpeni. Oamenii legii au ridicat de la instituţii multe documente.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au fost conduse la audieri, 4 persoane.
Poliţiştii au găsit cocaină şi cannabis la traficanţi
Tot ieri, au avut loc 6 percheziţii domiciliare în Bucureşti, la suspecţi de trafic de droguri din două dosare penale. Descinderile au fost efectuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești şi jandarmi.
„În cele două cauze s-a reținut că, în cursul anului 2023, mai multe persoane ar fi comercializat droguri de mare risc, consumatorilor din județul Argeș și municipiul București. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești urmează să fie conduse, în vederea audierii, 3 persoane. Acțiunile beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei” au transmis reprezentanţii IPJ Argeş. În urma percheziţiilor oamenii legii au găsit la domiciliile suspecţilor cannabis şi cocaină.
Drogurile au fost ridicate urmând a fi trimise la laborator pentru a fi confirmate substanţele psihoactive.
Racolau fete din Argeş pentru prostituţie
O grupare organizată de traficanţi de persoane au fost ieri ţinta unor percheziţii efectuate de poliţiştii BCCO Piteşti şi procurorii DIICOT Piteşti. Indivizii sunt suspectaţi că racolau tinere din Argeş pe care le obligau să se prostitueze. Traficanţii foloseau metoda loverboy că să le convingă pe tinere să plece de acasă şi să-i urmeze.
Anchetatorii au stabilit că suspecţii au racolat prin metoda loverboy un număr de 17 tinere, din judeţul Argeş şi Dâmboviţa. Indivizii pretindeau că sunt îndrăgostiși și fete și vor să își întemeieze familii cu ele. Tinerele proveneau din familii destrămate sau cu posibilităţi materiale reduse. De asemenea, nivelul lor de educaţie era unul scăzut. Îndrăgostite până peste cap de bărbaţii care le promiteau o viaţă de lux, cu bani şi petreceri, acestea se supuneau şi făceau tot ceea ce li se cerea.
Atunci când refuzau, era lovite şi obligate să îşi vândă trupul. Victimele practicau prostituţia prin intermediul sit-eurilor de promovare al serviciilor sexuale. Traficanţii închiriau apartamente în judeţul Ilfov şi acolo își primeau tinerele clienții. Ofiţerii BCCO Piteşti şi procurorii DIICOT Piteşti au întocmit dosare penale pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru trafic de persoane şi proxenetism.
Ieri dimineaţă au fost făcute 11 percheziţii în judeţele Dâmboviţa şi Ilfov.
După descinderi au fost puse în executare mandate de aducere la sediul DIICOT Piteşti emise pe numele a 7 persoane, pentru a fi audiate. M.Sandu