- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ultima parte din ”Alegerea echipamentului de pescuit la crap”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Dacă în primele două părți ale articolului despre alegerea echipamentului de pescuit la crap au fost dedicate lansetelor și mulinetelor, acum este timpul să discutăm despre fire, avertizori, swingeri și așa mai departe. Prin această serie de articole, ne propunem în primul rând să ajutăm pescarii începători pentru a lua deciziile potrivite.
Firele
Alegerea firului de pescuit la crap reprezintă un subiect destul de larg, ce poate fi cuprins doar în interiorul unui articol separat.
De aceea, am pregătit mai jos un astfel de articol, pe care îl recomandăm celor ce sunt nehotărâți în privința firului potrivit.
Sisteme de semnalizare : avertizori și swingeri / hangeri
Sistemele de semnalizarea utilizate în pescuitul crapului sunt compuse din avertizori și swingeri ori hangeri. În momentul de față pe piață se află extraordinar de multe modele, cu diferite specificații și funcții. Și totuși, cum procedăm astfel încât să facem alegerile potrivite?
A. Avertizori
Pescarii de crap efectuează de regulă partide de minim 24 h, mai rar sub această durată.
Inevitabil va fi nevoie să ne odihnim, pentru a putea pescui eficient. De aceea, recomandarea mea este ca avertizorii prevăzuți cu stație să nu lipsească din echipamentul niciunui pescar de crap ce își petrece nopțile pe malurile apelor. Desigur, că putem pescui și cu senzori individuali și să îi auzim în timpul somnului. Totuși, șansele de a ne trezi la sunetul stației aflate aproape de urechile noastre sunt mult mai mari și în același timp vom putea dormi ceva mai liniștiți
De-a lungul anilor, am pescuit atât cu avertizori individuali, cât și cu seturi de senzori cu stație din toate categoriile de preț.
În ce privește avertizorii, toți fac același lucru, mai precis ne indică trăsăturile. Diferența de cost este justificată în baza calității oferite. Astfel, deși ne putem descurca cu un set de avertizori low cost sau de buget, niciodată nu îi vom putea compara cu unul de top, ce prezintă funcții suplimentare, reglaje mai fine, un design mai plăcut, durabilitate sporită șamd.
B. Swingeri și hangeri
Swingeri sau hangeri? O întrebare ce întotdeauna a divizat pescarii… Totuși, în rândul pescarilor români swingerii au câștigat detașat ,,bătălia”. Pe scurt, ce fac mai exact swingerii și hangerii? Simplu, înlocuiesc clasicele bambine, fiind practic niște greutăți ce se pun pe fir pentru a semnaliza trăsăturile.
Diferențele dintre cele 2 categorii sunt mai degrabă estetice decât funcționale. De ce spun asta? În afară de sistemul de prindere și de reglare al greutății ce sunt total diferite, ambele întind firul la fel de bine și ne arată trăsăturile.
Cum alegem modelele potrivite?
În primul rând va trebui să ne asigurăm că au greutatea potrivită pentru a întinde corect firul.
Un mare avantaj, cel puțin din punctul meu de vedere îl constituie variantele lumino, ce asigură un plus vizual pe durata nopții,
Culoarea! Personal, întotdeauna voi opta pentru swingeri și avertizori prevăzuți cu lumini de diferite culori. Pescuind adesea în regim competițional, diversificarea culorilor este de mare ajutor.
Expresiile de genul : ,,a plecat ,,verdea”, ,,vezi ca trebuie schimbată albastra” șamd. nu ar mai fi posibile dacă nu ar exista culorile diferite. Desigur că putem înlocui culorile cu numărul exact al lansetei, pescuind astfel la fel de organizat.
Suporți : rod pod, picheți
Asemeni sistemelor de avertizare, suporții au o menire comună : aceea de a asigura poziționarea lansetelor în siguranță pe mal în vederea așteptării trăsăturilor. Rod pod sau picheți? Iarăși o întrebare dificilă… Cert este că această ,,luptă” este mult mai echilibrată fată de cea swingeri vs hangeri. Consider că balanța înclină ușor înspre rod pod-uri, datorită avantajelor pe care le oferă, dar și picheții sunt destul de populari printre pescarii români. Pentru început, vom face o comparație între cele 2 categorii, punând în evidență plusurile și minusurile.
A. Rod pod
Avantaje : pot fi puse pe orice tip de mal (mal pietros sau de pământ) ori pontoane, stabilitate excelentă, poziționare a lansetelor în diferite unghiuri Dezavantaje : greutatea, volumul ocupat la transport, faptul că lansetele sunt mult mai apropiate decât dacă le poziționăm pe picheți
B. Picheți
Avantaje : poziționarea lansetelor la distanțe și unghiuri diferite, spațiul ocupat la transport, greutate redusă Dezavantaje : nu pot fi montați pe maluri cu piatră, este necesară utilizarea unor adaptori în cazul pescuitului pe ponton
Având in vedere aceste avantaje și dezavantaje din punctul meu de vedere este ideal să dispunem atât de rod pod, cât și de un set de picheți calitativi pentru a ne putea adapta.
În ce privește alegerea rod pod-urilor și picheților, criteriile pe care mă bazez sunt materialele de fabricație, dimensiunile și greutatea.
Un plus din punct de vedere al stabilității îl constituie rod pod-urile și picheții realizați din inox, fiind mult mai grei decât cei din aluminiu. De menționat că, în cazul rod pod-urilor, cele prevăzute cu 4 picioare oferă o stabilitate net superioară celor cu 3.
Legat de dimensiuni, acestea trebuie să fie potrivite nevoilor noastre. Spre exemplu, în cazurile unui pescuit pe maluri cu diferențe mari de nivel, rod pod-urile de tip sky pod (cu picioare înalte) sau picheții lungi pot fi de un real folos. În schimb, dacă pescuim pe maluri uniforme, ne putem descurca excelent și cu rod pod-uri cu picioare de dimensiuni mici sau medii, ori picheți ceva mai scurți.
Mincioguri
Minciogurile specifice pescuitului la crap se împart în 2 categorii : cele cu cadru în formă de V și cele cu un cadru fix rotund / pătrat. Minciogurile cu cadru în v sunt de departe cele mai populare în pescuitul crapului. Fiind mincioguri cu deschidere generoasă, se pretează oricărei dimensiuni de crap. Minciogurile cu cadru fix sunt mai degrabă ,,mincioguri de viteză”, folosite adesea pe durata competițiilor, cu precădere în cazul crapilor de talie mică și medie.
Caracteristicile de care vom ține cont în alegerea unui minciog sunt : tipul de minciog, deschiderea minciogului (raportată la crapii vizați), numărul de segmente și materialul mânerului, greutatea minciogului și adâncimea plasei.
Numărul de segmente și materialul mânerului sunt importante în ceea ce privește rigiditatea și rezistența minciogului. Cele mai rigide cozi de minciog sunt de departe cele realizate din carbon și o singură bucată, fiind urmate îndeaproape de cele din 2 segmente. Cozile realizate din compozit nu se bucură de aceeași rigiditate fiind totodată ceva mai grele. Un alt material ce oferă rigiditate este aluminiul, cu un dezavantaj în ce privește greutatea, carbonul fiind net superior din acest punct de vedere.
În ce privește numărul de segmente, cu cât numărul acestora crește, cu atât mânerul minciogului va fi mai moale. De aceea, în pescuitul crapului cozile telescopice sunt întâlnite destul de rar, fiind mai degrabă specifice pescuitului la feeder sa staționar.
Nu în ultimul rând menționez adâncimea plasei minciogului. Asemeni cadrului, plasa va fi adaptată la talia peștilor pe care îi urmărim. Indiferent de tipul minciogului, plasele cu adâncime sunt indicate pentru a ne asigura că peștii nu vor sări din afara acestuia. Acest aspect este important, în special în cazul pescuitului la ten, un pește ce poate oferi surprize de genul. M.D.