Constantin Nicolescu a plecat!

1

Ieri, Constantin Nicolescu, a fost condus pe ultimul drum.  Slujba religioasă a fost ținută de un sobor de preoți, din care a făcut parte și Arhimandritul Caliopie, în Biserica Sfântul Gheorghe acolo unde fostul președinte al Consiliului Județean Argeș s-a și cununat. Era foarte atașat de lăcașul de cult situat la circa 100 de metri de casa lui. Chiar Constantin Nicolescu a dorit ca după trecerea în neființă, funeraliile să aibă loc la această biserică.
Cu mult înainte de ora 12.00, ora la care urma să înceapă slujba religioasă, pe DN 73, chiar pe marginea șoselei erau parcate multe mașini la fel și pe drumul care ducea la Biserica Sfântul Gheorghe. Mulți oameni, îmbrăcați în haine cernite, ducând în mâini coroane sau flori, se îndreptau către lăcașul sfânt. Curtea era plină de rude, prieteni, politicieni, oameni de afaceri și primari, aceștia din urmă purtând eșarfele tricolore.

Cu toții vorbeau despre Constantin Nicolescu, omul care de-a lungul vieții a ajutat o mulțime de semeni. Vorbeau despre omul care a schimbat destinele unor tineri care nu sperau niciodată să ajungă unde au ajuns. Vorbeau despre omul care, de fiecare dată când cineva bolnav îi cerea sprijinul, nu ezita să pună mâna pe telefon și să pună o vorbă bună la un doctor cunoscut.

În fiecare colț auzeai câte o poveste în care Constantin Nicolescu a făcut ceva pentru cineva. Numai de bine! Povești și fapte care îl vor ține pe Constantin Nicolescu nemuritor în inimile lor. Chiar și asupra bisericii Sfântul Gheorghe, acolo unde s-au ținut funeraliile, Constantin Nicolescu și-a pus amprenta. A ajutat cât de mult a putut la restaurarea lăcașului sfânt în care, în urmă cu mulți ani, s-a cununat cu Viorica Nicolescu. Era biserica lui de suflet și de aceea a vrut să fie înmormântat acolo.

Peste 100 de coroane din flori naturale

În biserică, lângă sicriu stăteau cele două fiice și soția sa. Cu ochii înroșiți de plâns, Viorica Nicolescu primea condoleanțele și încurajările celor care treceau pe la catafalc. Oamenii îi șopteau cuvinte de regret și de îmbărbătare. Era liniște, o liniște apăsătoare! Lacrimi, multe lacrimi. Oriunde priveai vedeai pe cineva plângând. Două tablouri ale fostului președinte erau puse la intrare, iar din ele Constantin Nicolescu le zâmbea celor care au venit să-i aducă un ultim omagiu.

Același zâmbet pe care l-a afișat de-a lungul vieții, oricât de supărat ar fi fost! Peste 100 de coroane, toate din flori naturale, erau așezate în jurul bisericii, în curte, lângă gard, printre morminte, așezate unele peste altele. Găleți încărcate cu flori și aranjamente florale, erau, de asemenea, peste tot unde s-a găsit un loc liber.

Copos a venit cu elicopterul, Dăncilă și Andronescu pe jos

La un moment dat un elicopter s-a văzut survolând. A aterizat pe stadionul Rădești și din el a coborât, în grabă, omul de afaceri George Copos. Imediat aparul de zbor a plecat, iar afaceristul a fost preluat cu mașina de Virgil Dumitru patronul hotelului Ramada din Pitești și împreună au venit la slujbă. Printre cei prezenți s-a numărat și Nicole Văcăroiu, fost prim-ministru și președinte al Senatului. Viorica Dăncilă, fost premier al României a venit îmbrăcată într-o rochie neagră ținând în mână un buchet mare din trandafiri albi, alături de alți colegi de partid care, la rândul lor, aveau coroane și flori. Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, a venit singură, ținând în mână un buchet de flori multicolore. Gabriela Pendiuc, soția fostului primar Tudor Pendiuc, a venit tot singură și a depus o coroană din flori naturale.

La funeralii au mai fost prezenți chestorul de poliție Ion Stoica, primarul Cristian Gentea, președintele Consiliului Județean Ion Mînzînă, senatorul Constantin Tămagă, fostul președinte al CJ Argeș Dan Manu, actuali și foști parlamentari de Argeș.

Înmormântat în cavoul familiei, alături de socrii săi

După slujba religioasă, Caliopie Arhimandritul a dat citire unui discurs scris de ÎPS Calinic. În cuvântare, IPS Calinic a povestit că înainte de a fi anunțat, și-a dat seama că fostul președinte a trecut la cele veșnice. A spus că în timp ce se afla la mănăstire a găsit într-un sertar o fotografie cu Viorica și Constantin Nicolescu.

Atunci a înțeles că bunul lui prieten nu se mai află printre noi și în acest fel i-a trimis în semn. Se văzuseră cu câteva zile înainte, atunci când au stat de vorbă aproape o oră. Urma să-l viziteze din nou, la Rădești, împreună cu preotul paroh al bisericii din cadrul Penitenciarului Mioveni. Nu a mai apucat!

După ceremonie și cuvântări, în jurul orei 13.30, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus la cavoul familiei, aflat în cimitirul din curtea bisericii Sfântul Gheorghe, acolo unde sunt înmormântați și socrii săi.

Cei prezenți au început să plece discret, unul câte unul, pentru a lăsa la mormânt doar familia care să-și poată lua rămas bun în tihnă. Parastasul de după înmormântare a fost organizat la restaurantul Victoria din Pitești. Dumnezeu să îl odihnească în pace și să-i aducă mântuirea! M.Sandu