Ieri a avut loc prima probă a examenului de Bacalaureat 2023. Absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a au susținut proba la Limba și Literatură Română. În judeţul Argeş s-au înscris 3.908 elevi şi au fost prezenţi 3. 823. Nu au fost înregistrate incidente, după cum ne-a declarat inspectorul general şcolar, Dumitru Tudosoiu.
Prima probă, la Limba şi Literatură Română, s-a derulat în Argeş fără probleme. „Astăzi nu au fost probleme, nu am avut copii eliminaţi, nici chestii de organizare. Totul a decurs fără probleme. Sunt zile grele pentru elevi, dar totul a decurs normal. Am avut un număr total de 3.908 elevi înscrişi, dintre aceştia au fost prezenţi 3.823, fiind 85 absenţi. Numărul de absenţi este, de obicei, în funcţie de numărul de candidaţi din alţi ani care se înscriu. Sunt mulţi care se înscriu şi apoi nu se mai prezintă la examen. Noi nu-i putem opri să se înscrie”, a declarat Dumitru Tudosoiu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş.
Ce subiecte s-au dat!
Examenul maturităţii nu a fost unul greu, spun profesorii. Subiectele au fost uşoare, chiar şi elevii mai slab pregătiţi putând să obţină note de trecere. Iată mai jos ce subiecte au avut elevii de la profil real şi uman, ieri, la Limba şi Literatura Română.
Subiectul I – Un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. Să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, și la experiența personală sau culturală.
Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții:
„Indică sensul secvenței „cu bună seamă”.
Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.
Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu Neamț.”
Precizează o trăsătură morală a lui Ion Creangă, așa cum reiese din textul dat.”
Subiectul II – De comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță” – “A mele visuri… A mele visuri risipite, Ce-mi umplu inima de jale, Le văd în frunzele pălite Şi-n pustiirea de pe vale. De-a pururi sta-vor troienite, Sub vremea ce s-aşterne-n pale, A mele visuri risipite, Ce-mi umplu inima de jale! Copac, când zile fericite Îţi vor întoarce iar din cale Podoaba ramurilor tale, În noapte-or sta mai adâncite A mele visuri risipite!”
Subiectul III – Să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Adică au avut la alegere Caracterizarea de personaj din Ion sau Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. n
Examenul de Bacalaureat continuă azi 27 iunie cu proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie). M. Sandu