Un executor judecătoresc argeşean a fost condamnat de Curtea de Apel Piteşti într-un dosar de abuz în serviciu. Marius Damaschin, despre el fiind vorba, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare şi timp ce 5 ani nu are dreptul să mai profeseze ca executor judecătoresc. Totul după ce ar fi încasat peste un milion de lei în urma executărilor silite fără să vireze banii societăţilor păgubite în numele cărora recupera debitele.
Anul trecut, în luna iunie, procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a executorului judecătoresc Marius Damaschin, dosarul ajungând pe rolul Curţii de Apel Piteşti. „În calitate de executor judecătoresc, în perioada 01 februarie 2015-10 octombrie 2019, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfăşurării procedurii de executare silită în 152 de dosare de executare, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare 1.332.818 lei în dauna mai multor creditori, care aveau de recuperat banii respectivi. Concret, deşi a încasat cu titlu de debite recuperate suma totală de 1.332.818 lei consemnată la dispoziţia sa şi care era cuvenită creditorilor cu titlu de debite recuperate, inculpatul nu ar virat banii proveniţi din executarea silită către mandatarul creditorilor, folosind banii în interes personal”, precizau procurorii DNA cu privire la trimiterea în judecată.
Mai are un dosar de corupţie
În timpul procesului s-a dispus judecarea în procedura simplificată. La un an de când au înregistrat dosarul, judecătorii au dat sentinţa. „Condamnă inculpatul Damaschin Marius la pedeapsa principală de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani”, se precizează în sentinţa dată marţi. Magistraţii îl obligă pe executor să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş sau la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. „Aplică inculpatului pedeapsa complementară, constând în interzicerea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal, pe o perioadă de 5 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de executor judecătoresc”, mai scrie în sentinţă.
Judecătorii au menţinut sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe bunurile lui Marius Damaschin şi îl obligă să achite societăţilor păgubite, prejudiciul în valoare de 1.332.818,03 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Tot la Curtea de Apel Piteşti executorul Damaschin este judecat în alt dosar de corupţie, în care parte civilă este OMV Petrom cu un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei. Acesta are termen de judecată pe data de 15 septembrie. M.Sandu