Alimentele se vor ieftini de la 1 august!

2

Alimentele de bază să ieftinesc de la începutul lunii august. Ordonanţa care prevede plafonarea adaosului comercial a fost publicată de Guvern şi ar urma să aducă preţuri mai mici pentru 14 categorii de produse. Plafonarea se aplică pentru trei luni.
De exemplu, dacă un produs are adaos de 50%, preţul acestuia ar urma să scadă cu 30%. Adică un kilogram de telemea care acum costă 60 de lei ar urma să coste 42 de lei.

Adaos comercial de maximum 20%

Proiectul prevede limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosului comercial practicat de marile lanţuri alimentare pentru un număr de 14 produse de bază, printre care pâine, lapte, iaurt, mălai, ulei, ouă, carne şi legume. De asemenea, procesatorii vor trebui să întocmească o fişă de cost în care să includă cheltuielile directe şi indirecte şi abia apoi vor putea aplica un adaos comercial de maximum 20%.

ANAF și Consiliul Concurenței vor face controale

La rândul lor, distribuitorii vor putea aplica un adaos comercial de maximum 5%, iar supermarket-urile vor putea include în preţul produsului un adaos de maximum 20%. Această schemă urmează să fie implementată şi în cazul produselor din import. Proiectul de ordonanţă ar urma să ajungă pe masa executivului joi şi să intre în vigoare imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial. Totodată, Agenția Națională de Administrare Fiscală şi Consiliul Concurenţei vor efectua controale pentru a verifica, în teren, respectarea legislaţiei. Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. Se estimează că primele efecte ale acestor măsuri vor fi resimţite de populaţie începând cu 1 august.
Grupele de produse agricole și alimentare cu adaos plafonat:
1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai standard 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui
10. Carne proaspătă porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg.  M.D.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.