Pescuitul la amur (ultima parte)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ultima parte din ”Pescuitul la amur”. Dacă în prima parte am vorbit despre nade, în ultima parte vom discuta despre momeli, monturi și tactici. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.

Cantitatea de nadă

Cantitatea de nadă folosită în pescuitul tenului este vizibil mai mare decât cea utilizată pentru crap. Explicația este una simplă. Tenul fiind un pește ce se hrănește agresiv, ,,va rade” instant tot ceea se află pe patul de nadă. Deci, dacă prindem 3-5 teni într-un timp scurt și după nu mai avem trăsături, sunt toate șansele ca patul de nadă să fi fost curățat.
De aceea, este necesar să întreținem constant patul de nadă cu cantități semnificative și să ținem cont întotdeauna de numărul trăsăturilor avute și timpii de nădire.
Momeli
Din categoria momelilor populare în pescuitulul tenului amintesc : porumbul preparat, porumbul artificial, pop up-urile, alunele tigrate și boilies-urile.
De menționat că, în cazul momelilor flotante, principalul aspect de care vom ține cont este echilibrarea cârligului cu momeala. Cea mai populară și totodată eficientă metodă, este aceea de a echilibra cârligul astfel încât ,,să stea în coadă”.
Porumbul preparat
Indiferent că discutăm de porumb fiert sau înmuiat, porumbul va fi întotdeauna o momeală apreciată de pescarii de ten.
Combinația dintre 1-5 boabe de porumb și 1-2 elemente flotante (spumă flotantă sau tehnopuffi), denumită sandviș este una dintre cele mai prinzătoare.
Totuși, am avut și partide în care am prins surpinzător de bine și pe porumb preparat fără niciun element flotant. Am întâlnit această situație mai ales pe ape sălbatice, un probabil tenii se hrănesc ceva mai precaut și preferă momelile de substrat.
Porumbul artificial
Porumbul artificial flotant poate fi folosit ca atare sau împreună cu alte categorii de momeli. Sunt folosite adesea combinații de culori precum roșu galben, ori alb verde, alegerea culorilor și aromelor rămânând la inspirația fiecărui pescar.
Asemeni sandvișurilor de porumb, va trebui să verficăm modul în care boabele se așează în apă împreună cu cârligul. Porumbul artificial poate avea flotabilitate diferită, în funcție de producător. Se pot folosi și boabe artificiale scufundătoare, atât timp cât sunt combinate împreună cu alte momeli flotante.

Pop up-urile

În funcție de mărimea tenilor vizați vom alege dimensiunea pop up-ului.
Pentru teni de talie redusă este clar că se pretează pop up-urile mici, de 8-10 mm, dar cu siguranță aceștia nu le vor refuza nici pe cele mari de 12-16 mm. Totuși, este posibil ca frecvența să fie mai bună pe cele din prima categorie.
Tenii de talie medie și mare răspund bine pe orice dimensiune de pop. Cele de 14-16 mm sunt adesea folosite din considerente ale selecției. Pe lângă tenii mici, la un pop up de 8-10 mm pot intra și carași sau plătici, deci specii nedorite.
Din punctul meu de vedere, cea mai prinzătoare culoare de pop up pentru ten este galbenul. Funcționează excelent și rozul sau portocaliul, uneori și albul sau verdele. Aici intervine din nou preferința fiecărui pescar și inspirația de moment, fiind o alegere subiectivă.
Aromele indicate, valabile și pentru momelile de mai sus, sunt cele dulci : miere, vanilie, tutti frutti, scopex, anason, șamd. și desigur usturoiul. Pot fi încercate și unele pe bază de lucernă, ce pot oferi uneori surprize plăcute.
Alunele tigrate
Alunele tigrate poti fi folosite atât la nădire cât și ca momeli de cârlig. Modul de prezentare al alunelor tigrate poate fi sub forma unui sandviș sau al unui snowman.
Pentru a ieși în evidență pe patul de nadă, alunele vor fi combinate împreună cu alte momeli flotante precum porumbul artificial sau pop up-urile, ori cu spumă flotantă sau tehnopuffi.
Boilies-uri
Boilies-urile, deși nu constituie prima alegere, sunt o alternativă potrivită și la cârlig, atât timp cât sunt folosite și la nădire, principiu valabil și pentru alunele tigrate. Boilies-urile clasice pentru pescuitului tenului sunt cele birdfood, alcătuite din mixuri de cereale. Aceste boilies-uri prezintă o atracție rapidă și sunt digerate de îndată de către teni. Aromele ce ies în evidență sunt cele de : porumb, ananas, căpșuni sau usturoi. La polul opus, se află boilies-urile fishmeal, indicate pe apele unde tenii sunt obișnuiți cu acestea. În acest caz, solubilele de 20-24 mm pot face diferența datorită norului atractiv pe care îl generează. Pasta solubilă poate fi pusă pe boilies sau plumb pentru a intensifica efectul de nor.
Monturi
Monturile folosite în pescuitului tenului nu diferă aproape deloc față de cele dedicate crapului. Prin urmare, putem pescui cu monturi in line, cu plumb pierdut sau helicopter, în funcție de condițiile locului de pescuit pe care ne aflăm.
În materie de rig-uri (forface), lucrurile stau diferit. Spre deosebire de crap, tenul nu absoarbe momeala, ci mai degrabă o mușcă. Având în vedere acest aspect, distanța ridicată dintre momeală și cârlig ne poate aduce trăsături ratate și pești pierduți în dril. Prin urmare, rig-urile cu momeli apropiate de cârlig sunt cele indicate. Printre cele mai populare rig-uri amintesc: blow-back rig, ronnie rig, withy pool, 360º rig sau chod rig. Un aspect foarte important ce necesită menționat este următorul. Toate rig-urile de mai sus, funcționează doar pe patul de nadă și lângă acesta.
Tenul nu se ferește de patul de nadă, precum o face crapul adesea și se hrănește în mijlocul acestuia, sau pe margini. Desigur că putem prinde ten și izolat de patul de nadă, dar șansele sunt destul de mici.
Cârligele recomandate pentru ten sunt cele solide, groase, pentru a se înfinge corect în buza tare a tenilor și pentru a rezista în dril.
Tactici
Înafară de cele descrise mai sus, nu ar mai fi multe de adăugat, ci mai degrabă voi face o mică recapitulare.
Pe scurt, pescuitul la ten necesită precizie, schimbare regulată a lansetelor, nădire constantă și desigur o cantitate de nadă suficient de mare pentru a întreține patul de nadă. În cazul pescuitului lansat, folosirea momitoarelor și a săculeților solubili ne poate aduce mai multe trăsături.
Adesea am avut partide în care trăsăturile tenilor veneau la 5-15 minute de la lansare, săculețul atașat de cârlig fiind decisiv. Ce punem în săculețul solubil? Putem folosi un amestec de săculeț, capabil să facă nor și care să conțină atât particule ce râmăn pe substrat dar și unele care se ridică ușor în suspensie. Desigur că și groundbait-ul alături de spărtură de porumb produce un efect similar și constituie o variantă viabilă.
Un alt plus îl pot aduce momelile de cârlig dipuite, orice cele de produc un norișor. Astfel, peștele va primi un semnal în plus, momeala ieșind în evidență pe zona nădită.
Nu în ultimul rând, un aspect pe care nu l-am menționat până acum este preferința tenului de a se hrăni pe zonele curate, cu substrat tare (nisip, piatră, argilă). Tenul evită de regulă zonele cu mâl sau resturi de vegetație. Totodată, zonele tari vor oferi o prezentare mai vizibilă a nadei iar nada nu se va impregna cu un miros neplăcut.
Așadar, pentru a ne crește considerabil șansele de a prinde amuri, este important să identificăm zonele tari. În cazul în care locul de pescuit pe care ne aflăm nu dispune de astfel de zone, cele cu mâl cât mai subțire sunt de preferat. În încheiere, nu uitați să slăbiți frâna la mal. Deși tenul este un pește care evită agățătura în dril (invers crapului) și se lasă destul de ușor mulinat până la mal, nu vă lasați păcăliți! În momentul în care simte apa mică sau apropierea minciogului, tenul are o evadare violentă, luând zeci de metri de fir în câteva clipe. În acest punct se pierd cei mai mulți amuri! Pescarii nu reglează frâna la timp, iar ruptura este iminentă. n
Prin urmare, chiar dacă tenul pare obosit și gata de a fi luat în minciog, nu îl forțați cu frâna strânsă deoarece pot apărea surprize neplăcute! M.D.