10 ponturi pentru pescuitul la feeder pe ape sălbatice (a II-a parte)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm a doua parte din ”10 ponturi pentru pescuitul la feeder pe ape sălbatice”. Dacă în prima parte am discutat despre locul de pescuit, în această ediție vom vorbi despre tehnicile de pescuit, nade, momeli și monturi. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.

Pescuiți la punct fix

Pescuitul cu lanseta feeder ar trebui să implice din start un pescuit precis, la punct fix. Doar lansând în același loc ne vom putea forma un vad de nadă, având speranța că vom atrage peștii în zonă.
Cel mai simplu mod de a pescuit la punct fix este de a trece firul prin clips și de a ne lua un reper apropiat pe apă (de ex. un copac) sau un reper pe malul opus.
După cum spuneam și mai sus, aruncările precise sunt cu atât mai important dacă pescuim lângă structuri. O aruncare greșită va rezulta cu agățarea instantă a monturii.
Pentru a fi sigur că ,,nu pierdem vadul de nadă” în cazul ruperii monturii, este necesăr să măsurăm firul cu ajutorul picheților de măsurat.
Dacă pescuim pe zone cu pești de talie mare iar aceștia pot lua fir până ajung în clips, putem apela la un nou truc. Colorarea firului cu un marker, ne va scuti o muncă în plus dacă suntem nevoiți să scoatem firul din clips în timpului drilului. Astfel vom ști la următoarea aruncare unde a fost clipsul inițial.

Folosiți nade și momeli adecvate speciei vizate

Una dintre cele mai mari greșeli în pescuitul la feeder pe ape sălbatice este alegerea nepotrivită a nadei. Adesea am observat pescari ce mizează pe nade dedicate altor specii decât cele vizate.
De ex. dacă ne dorim să prindem crap, nu putem merge cu nadă de plătică, sau dacă urmărim mrenele sau scobarii, să folosim nade dulci, specifice pescuitului la caras sau crap.
Dacă tot investim în nadă, de ce să nu alegem întotdeauna cea mai bună variantă?
Voi încerca să prezint pe scurt, câteva recomandări pe care mă bazez în cazul mai multor specii.
-caras : nade cu arome dulci (căpșuni, miere, vanilie etc) sau usturoi de compoziție cerealieră cu granula-ție fină (method) și medie (momitor și coșuleț)
-crap : nade cu arome dulci (miere, scopex, vanilie), cerealiere cu granulație fină (method) și medie (momitor și coșuleț)
-plătică : nade cu arome dulci (căpșuni, miere, vanilie etc) sau usturoi de compoziție cerealieră combina-te uneori cu nade proteice cu făină de pește cu granulație fină (method) și medie (momitor și coșuleț)
-mreană, scobar, morunaș : nade cerealiere cu arome de cașcaval (parmezan) sau usturoi cu granulație fină și medie (coșuleț), nade cu făină de pește
-novac : nadă indicată pescuitului la novac, cerealieră, ce produce nor consistent.
În ce privește culoarea nadei, de-a lungul anilor am observat anumite tipare :
-perioade reci = ape limpezi – sunt potrivite nade de culoare închisă (maro, negru)
-ape tulburi – nade aprinse, vizibile (galben, portocaliu, roșu)
-ape limpezi, cu pești răpitori prezenți – nade închise, discrete
Despre compoziția nadelor și alegerea acestora putem discuta mult și bine. Ideea principală este să ne interesăm întotdeauna de ce pești am putea prinde pe locul pe care ne dorim să pescuim și să ne pregătim cu nade potrivite.
Referitor la momelile de cârlig se aplică perfect același principiu precum în cazul nadelor. Nu ne putem aștepta să prindem crapi la 2 viermi pe cârlig ori caras la 2 boabe de porumb pe fir de păr. Desigur, că aceste situații sunt posibile, dar sunt doar excepții. Pentru un pescuit eficient, momelile vor fi corelate cu peștii vizați și talia acestora.
De amintit că momelile flotante sau critic echilibrate precum pop up-urile, peletele și porumbul flotant, wafters-urile sau pufarinele câștigă teren pe ape sălbatice, fiind la fel de sau uneori mai eficiente decât cele tradiționale (viermi, râme, porumb preparat, mămăligă).
Alegeți monturile în funcție de specificul apei și pești!
Monturile în pescuitul la feeder se împart în 3 categorii. Monturi cu coșuleț, momitor și method feeder.
Despre monturile de bază utilizate în pescuitul la feeder, am discutat pe larg în articolul de mai jos :
Personal, mă ghidez după următorul tipar :
Specia vizată Tip Montură – Bălți și Lacuri Tip Montură – Dunăre și Răuri
Caras momitor, method coșuleț, momitor, method
Crap momitor, method coșuleț, momitor, method
Plătică coșuleț, momitor, method coșuleț, momitor, method
Mreană, Scobar, Morunaș specii prezente doar pe râuri Coșuleț
Novac momitor Momitor
Ce este necesar să înțelegem, pentru fiecare specie și tip de apă este modul de hrănire al peștilor și la ce distanță de năditor trebuie să prezentăm momelile pentru a avea trăsături.
De exemplu, carașii și crapii pe bălți / lacuri se hrănesc de regulă în imediata apropiere a momitorului și methodului (desigur că pot fi prinși și la coșuleț, dar frecvența este mult mai redusă). Pe râuri, datorită curentului, peștii pot coborî după nada purtată, coșulețul fiind o alternativă.
La polul opus, mrenele scobarii și morunașii se prind eficient folosind coșulețe și forface lungi. Fiind pești ce preferă curenții moderați / puternici ai apei, coșulețul oferă de departe cea mai bună variantă. M.D.