Calinic trage la răspundere Ministerul și Direcția Silvică

0
  • În privința urșilor de pe Transfăgărășan

Problema urșilor de pe Transfăgărășan este din nou în actualitate după ce, zi de zi, sunt semnalate prezențe ale animalelor pe drum dar mai ale sprin satele din zonă.
În ceea ce privește autoritățile locale și naționale nu dă nimeni niciun semn că se va întreprinde ceva, astfel că semnalele apar, din ce în ce mai multe, din cu totul și cu totul alte medii. Astfel cu puțin timp în urmă, Episcopul Argeșului și Muscelului, Calinic, povestea cum s-a întâlnit cu ursul pe drum și cum a salvat de la moarte doi bicicliști ce urmau să fie atacați de jivină, întrebându-se în finalul relatării de ce statul nu intervine în niciun fel. Ieri, după probabil o nouă astfel de ”întâlnire” ÎPS Calinic a tras un nou semnal de alarmă, de această dată cu trimite directă la factorii de răspundere: ”Mă întreb și eu: oare Ministerul de resort nu găsește o soluție pentru a pune ordine și în plimbările astea „ursărești”? Oare, Direcțiile Silvice nu au un Statut al urșilor și al altor jivine, ca să se asigure deplasarea turiștilor și a gospodarilor, în plină siguranță? Neglijarea acestui aspect periculos, prin care turiștii pot fi atacați de urși, chiar nu preocupă pe nimeni? Am văzut pe drumul Transfăgărășanului, aceeași urși, care au locație precisă și ies la drum când le este foame. Ursul nu are educație! Dacă-i este foame, te atacă! Să nu așteptăm tragedii pe drumurile împânzizte cu animale sălbatice! Fac rugăciuni, ca dihăniile sălbatice să nu atace pe argeșeni și musceleni, dar nici pe altcineva. Ajută rugăciunea, dacă nu ieși în calea urșilor”.

”La Corbeni, din casă în casă, parcă sunt colindători”

În ceea ce privește întâlnire cu fiara sălbatică, Episcopul spunea: ”Mă uitam la diploma emisă de Salvamont România, unde se spune că sunt membru de onoare și Părintele Spiritual al Salvamont România, cu Legitimația nr. 1! Așa da, cu numărul 1, dar cu grijă pentru turiștii care, în plin sezon, se află pe Transfăgărașanul Carpaților, unde Calinic Argeșeanul este Arhiepiscop! Este necesar să fim cu mare grijă atât pentru creștinii locali, cât și pentru toți care trec, dus-întors, unii dintre ei fiind și din diferite țări ale Europei și alte locuri de pe mapamond. Personal, am văzut cum un urs fioros, flămând, urmărea să atace doi bicicliști care, parcă, nici nu sesizau primejdia. Un străin s-a oprit în dreptul unui urs uriaș, dându-i să mănânce, ca să-l poată fotografia.
Gest total inadecvat și periculos. Am fost de față când un urs a atacat un fotograf, care poza cu blitz. Am urmărit cu mare atenție, ca să atrag atenția cu toată gravitatea și responsabilitatea: abțineți-vă! Admirați-l de la distanță! Nu părăsiți mașina, că au o viteză mare de deplasare. Pe la noi, în comuna Corbeni, umblă din casă în casă, parcă sunt colindătorii de Crăciun! Tăbărăsc în gospodării și fac stricăciuni. Mai grav este faptul că o ursoaică cu trei pui „bat talpa prin localități”, ca la ea în bârlog” S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.