Ultima dorință a doctorului Ionescu!

1

Un cunoscut și apreciat medic a trecut în neființă. Doctorul Radu Ionescu, specialist în anestezie și terapie intensivă, a trecut în lumea celor drepți la vârsta de 80 de ani. Un om cald, calm și mereu cu zâmbetul pe buze, așa și-l amintesc toți cei care l-au cunoscut. Chiar dacă era medic, era de o modestie și cumpătat în purtare cum rar ți-e dat să vezi! Anul trecut cunoscutul medic s-a îmbolnăvit. A fost îngrijit de soție cu multă atenție și dragoste. Când a fost nevoie să fie dus la spital, Radu Ionescu i-a rugat pe apropiați să nu-l lase internat, să-l ducă acasă pentru că vrea să moară în patul lui. A fost ultima lui dorință. M.Sandu
Radu Ionecu a împlinit vârsta de 80 de ani, pe 10 iunie. S-a născut în comuna Ungheni, însă la 14 ani a rămas orfan de tată. A avut o copilărie plină de neajunsuri, dar cu multă sârguință a reușit ca în anul 1972 să fie admis la Facultatea de Medicină ”Carol Davila” București. A absolvit în anul 1978 ca medic pediatru, ulterior luând și specializarea de ATI. Radu Ionescu este tatăl a trei băieți, unul medic anatomopatolog, altul asistent medical și cel de-al treilea cadru militar. I-a crescut și i-a educat în spiritul său, i-a învățat ce înseamnă omenia, credința și respectul față de semeni.

Făcea naveta cu trenul sau pe jos

Medicul Radu Ionescu a profesat până la vârsta de 72 de ani. A lucrat la Spitalul Costești Carol I, la Spitalul Județean de Urgență Pitești și la Spitalul de Pediatrie Pitești.” Îți dădea încredere. Avea totdeauna o vorbă de alinare pentru fiecare și era mereu cu zâmbetul pe buze. Și-a iubit meseria și a practicat-o cu dăruire. Era un om modest, chiar dacă era medic. Singura mașină a dumnealui a fost un Trabant cu care se ducea la țară la Fâlfani. Atât! A fost un om foarte modest. Făcea naveta cu trenul sau pe jos. A fost omul acela care chiar dacă era chemat în miez de noapte, nu spunea ”Nu”, pleca pe jos la spital, că locuia în Centru. A lucrat până până la 72 de ani, ultima dată a lucrat la Spitalul de Pediatrie și făcea numai gărzi la Spitalul Județean”, ne-a povestit ieri nora distinsului medic.

Nu a vrut la spital

Foarte credincios, medicul Radu Ionescu se ducea mereu la Biserica Maica Domnului din Pitești, acolo unde avea și duhovnicul. În luna noiembrie din cauza stării de sănătate nu s-a mai putut duce la slujbă. A ținut să-i spună soției ca atunci când va muri, să fie dus la această biserică de suflet. Le-a mai spus membrilor familiei că dorește să fie înmormântat la Fâlfani. Ultima sa dorință, una arzătoare, a fost să nu fie dus la spital. ”Mereu de ducea la biserică. Stătea în genunchi, așa bolnav cum era. De asta a vrut să fie depus sicriul acolo. Era biserica dumnealui de suflet. Când starea i s-a agravat și a trebuit să-l internăm, doar două zile a stat acolo și ne-a rugat să-l ducem acasă. Dorința dumnealui a fost să nu-l ducem la spital. M-a rugat din suflet să nu-l ducem la spital oricât de grav ar fi și noi i-am respectat dorința”, a mai spus aceasta.

A stat în comă o săptămână

În urmă cu aproximativ o săptămână, Radu Ionescu a suferit un accident vascular cerebral foarte grav și a intrat în comă. Zi și noapte, soția și nurorile l-au vegheat. ”O săptămână a stat în comă profundă. Soția a stat 24 de ore din 24 la căpătâiul lui. Am ajutat-o și noi, nurorile, că era epuizată. Nu voia să plece de lângă el. Nu a murit până când nu i-a venit duhovnicul. Cu o zi înainte a venit părintele acasă, i-a citit și l-a împărtășit. A murit în dimineața următoare, miercuri, 19 iuie, la ora 8.00. A fost un om bun. Toată lumea care a intrat în contact cu dânsul rămânea cu o impresie plăcută. Vorbea frumos și niciodată nu se supăra. Sunt sigură că toți cei care l-au cunoscut l-au apreciat! Cele mai frumoase amintiri ale mele cu dumnealui sunt de pe vremea când făceam naveta împreună la Costești. Doi ani, am mers amândoi cu trenul. Era foarte vioi și deseori abia puteam să țin pasul cu dumnealui. Tot drumul îmi povestea și mă învăța meserie. Am avut multe de învățat de la dânsul”, a mai spus nora medicului trecut în lumea celor drepți.

Mesaje de condoleanțe

Familia îndoliată a transmis un mesaj de condoleanțe. ”Cu durere în suflet, anunțăm trecerea în neființă a celui care a fost un medic devotat, un soț, tată și bunic deosebit, Dr.Ionescu Radu, medic ATI ( Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Costești, Spitalul de Pediatrie). Trupul neînsuflețit se află depus la capela Bisericii Maica Domnului din Pitești. Înmormântarea va avea loc vineri, 21 iulie, ora 12, în satul Fâlfani, comuna Stolnici.”
Medicul ATI, Gheorghe Voican, de la SJUP Pitești, a transmis în numele colegilor săi: ”Colectivul de medici al Spitalului Județean de Urgență Pitești care l-au cunoscut și l-au apreciat pe domnul doctor Radu Ionescu își exprimă profundul regret legat de trecea în neființă a acestuia. Condoleanțe familiei!„
Sicriul cu trupul neînsuflețit al doctorului Radu Ionescu va sta la capela Bisericii Maica Domnului până în această dimineață la ora 9.30 când cortegiul va porni către Fâlfani. Va fi înmormântat alături de soacră, așa cum și-a dorit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!