Calinic s-a întors în locul unde a slujit acum 59 de ani!

1

Preasfințitul Calinic a slujit în week-end la Biserica parohiei Tioltiur din comuna Cornești, protopopiatul Gherla, județul Cluj, care a îmbrăcat haine de sărbătoare, la împlinirea a 706 ani de la prima atestare documentară a localității. S.M.
Pentru Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, respectivul lăcaș are o însemnătate aparte, deoarece parohia Tioltiur este locul în care a fost instalat ca preot celib în urmă cu 59 de ani, după ce a fost hirotonit de Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Foarte mulți credincioși au venit la bisericp pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Calinic, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Cei doi ierarhi au ținut cu această ocazie și o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de restaurare care au fost executate în ultimii ani la acest sfânt locaș de rugăciune. În cuvântul rostit cu această ocazie, Chirirahul Eparhiei Argeșului și Muscelului a vorbit despre greutățile întâmpinate în cei doi ani de slujire la parohia Tioltiur între 1964-1966, precum și despre dorința plină de curaj a locuitorilor de a avea o biserică, înfruntând toate piedicile puse de regimul comunist. Satul Tioltiur situat la 22 de km de orașul Gherla, a adus în anul 1879 o bisericuța veche din lemn aflată în parohia ortodoxă din Sic, județul Cluj, unde s-a slujit până în anul 1969. Mărindu-se satul, biserica de lemn fiind neîncăpătoare, în anul 1964 credincioșii sub îndemnul preotului Argatu Constantin, au cumpărat o biserică maghiară în ruină în centrul satului de la cultul reformat unde s-a zidit pe aceeași temelie biserica nouă cu hramul Sf. Proroc Ilie Tesviteanul. Părintele Benedict Bistrițeanul a vorbit și el despre bucuria credincioșilor din parohia Tioltiur care după 59 de ani se întâlnesc cu preotul lor, astăzi unul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române.
Credincioșii prezenți la acest eveniment au primit în dar volumul autobiografic ,, Toată vremea-și are vreme” care prezintă în mai multe capitole cei doi ani de slujire ai Arhiepiscopului Argeșean în parohia Tioltiur.

1 COMENTARIU

  1. Dara/chiara/totusi …cum ramani cu mujicu’ di la Iesi , cari ‘cea : ” Credeti ca Dumnezeu e prost ?”
    Trantoru’ … ne’avand ce face/se face ca face …program Albinelor !
    Mult respect … Calinic de Arges !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.