A fost sărbătorită Ziua Tanchiștilor!

0

Ieri, la sediul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre ,,Mihai Viteazul” din Pitești, au fost sărbătoriți 104 de ani de când a luat ființă prima unitate de tancuri din Armata României – Batalionul Carelor de lupte – din Garnizoana Mihai Bravu. M.S.
Sărbătoarea a fost instituită la 1 august 1919, prin ordin al regelui Ferdinand I, avându-se în vedere faptul că la garnizoana militară din Mihai Bravu (județul Giurgiu) s-a înființat un batalion de “care de asalt”, act ce a marcat apariția armei tancuri în Armata României.
Pentru realizarea unei baze materiale corespunzătoare, din august 1949, Şcoala de Ofiţeri de Tancuri din Sibiu a fost mutată în garnizoana Piteşti, în cazarma fostei Şcoli de Ofiţeri de Artilerie “Carol I”, locaţie unde se află şi în prezent.
În 1952 Şcoala de Ofiţeri de Tancuri îşi schimbă denumirea în Şcoala Militară de Tancuri, durata de şcolarizare mărindu-se la 3 ani. Patru ani mai târziu şcoala fuzionează cu Şcoala Militară Tehnică de Autotractoare din Bucureşti, sub denumirea de Şcoala Militară de Ofiţeri Tancuri şi Auto, cu sediul în garnizoana Piteşti şi durata de şcolarizare de 3 ani. n
În septembrie 1987, şcoala fuzionează cu Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri“Basarab I” din garnizoana Piteşti, purtând denumirea de Şcoala Militară de Tancuri şi Auto “Mihai Viteazul” şi pregătind ofiţeri , maiştri militari şi subofiţeri din ambele arme : tancuri şi auto.
În august 1990, printr-o hotărâre de Guvern a avut loc separarea învăţământului celor două arme, în două instituţii distincte: Şcoala Militară de Tancuri “Mihai Viteazul” şi Şcoala Militară de Auto “Basarab I”. Începând cu martie 1991, şcoala trece la învăţământ superior pentru ofiţeri, purtând denumirea de Institutul Militar de Tancuri “Mihai Viteazul” şi pregătind ofiţeri , maiştri militari şi subofiţeri în arma tancuri, cu durata de şcolarizare de 4 ani.
Din august 2005, instituţia îşi schimbă denumirea în Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă “Mihai Viteazul”, având în subordine Centrul de Pregătire pentru Blindate Piteşti, Centrul de Pregătire a Infanteriei “Constantin Brâncoveanu” din Făgăraş şi Centrul de Pregătire Montană “Bucegi” dislocat în garnizoana Predeal.