Monturi de bază în pescuitul la feeder (ultima parte)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ultima parte din ”Monturi de bază în pescuitul la feeder”. Dacă în prima parte am vorbit despre monturi, în această ultimă parte vom discuta despre momitoare și nadă.
Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
2. Momitor
Cele mai indicate monturi cu momitor în pescuitul la feeder sunt cele in line. Folosirea momitoarelor fixe este destul de rară. Prin urmare, ne vom axa pe monturile in line atât în cazul momitoarelor cât și method-urilor.
A. Montura in line
Montura in line se realizează direct pe firul principal al mulinetei. Nu sunt necesare agrafele, fiind foarte simplu să trecem firul mulinetei prin momitor și după să legăm vârtejul de care atașăm forfacul.
Pe cât de simplă pare montura in line pe atât este de eficientă.
Pescuitul cu momitor se bazează pe forface scurte, între 5-12 cm. Ideea principală este acee că momeala de cârlig și cârligul vor sta cât mai aproape de momitor pentru a fi descoperite rapid de pești.
Întotdeauna peștii vor acorda o atenție sporită nadei, fiind principalul element de atracție. Momeala de cârlig este un element secundar, care în lipsa momitorului ar da rezultate mult mai slabe (de ex. dacă am înlocui momitorul cu un plumb).
Cu momitoare sau method-uri putem aborda eficient mai multe specii dedicate pescuitului la feeder. Sunt indicate în special pescuitului la caras, crap, amur sau plătică. Pe scurt, pești care se hrănesc aproape de nadă.
În ce privește momelile de cârlig, putem folosi din orice categorie, atât momeli naturale cât și artificiale, flotante sau scunfundătoare.
B.Tipuri de momitor
Regulile alegerii momitorului sunt similare precum cele referitoare la coșuleț. Un pescuit de distanța va necesita un momitor long cast, iar pentru pescuitul în curent va fi nevoie de un momitor cu greutate adecvată (de preferat cu talpă din plumb).
În funcție de cantitatea de nadă pe care dorim să o oferim peștilor vom miza pe momitoare mai mici sau mai mari.
3. Method feeder
Pescuitul la method feeder presupune doar folosirea unor monturi in-line. Dacă pe piață există momitoare fixe, despre method-uri fixe nu se poate discuta. Mecanica method-ului implică doar o montură in-line, cârligul ascunzând-se practic în nada introdusă în method.
A. Montura in line
Montura in line se leagă precum cea folosită în pescuitul cu momitor. Cârligul poate fi atașat pe un vârtej simplu, un vârtej cu agrafă rapidă, sau un conector quick change, după preferințe.
Ideea de bază a method-ului este că vârtejul sau conectorul trebuie să intre fix în interiorul method-ului. Astfel se creează un efect de auto-înțepare a peștelui în momentul trăsăturii. Și în cazul momitoarelor putem aplica acest principiu dacă sunt prevăzute cu un manșon cauciucat în interior.
Forfacele folosite sunt tot unele scurte. Diferența majoră față de momitor este aceea că pot fi introduse în nadă. Astfel peștii vor găsi momeala de cârlig în mijlocul nadei, facând-o extrem de vizibilă.
Forfacele folosite cel mai des atât în pescuitul cu method sau momitor sunt cele din fire textile.
Fiind destul de scurte, firul textil asigură o rezistență mult mai mare decât un fir monofilament sau fluorocarbon. În același timp, textilele au un diametru redus și o suplețe crescută oferind o prezentare fină a monturii. Fluorocarbon se utilizeaza ceva mai rar, atunci când se urmărește un pescuit ceva mai selectiv, datorită rigidității sale.
Momelile folosite în pescuitul la method sunt flotante sau critic echilibrate, deși în anumite cazuri se pot apela și la momeli scufundătoare. Flotabilitatea momelii le face mai ușor de aspirat de către peștii, fiind principalul motiv pentru care sunt preferate de pescari.
B.Tipuri de method feeder
Criteriile de alegere ale method-urilor sunt exact cele aplicabile pentru pescuitul cu momitoare, referitoare la distanța de pescuit, curentul apei, sau cantitatea de nadă pe care o transportăm în apă. Pe piața există o varitate largă de modele de method feedere. Pe lângă cele clasice au apărut și method-uri cu un segment elastic în interior dedicate pescuitului speciilor de pești de talie medie și mare. Tot ca o noutate au fost concepute și method-urile hibrid, fiind o combinație între method și momitor. Cu ajutorul ,,hibrizilor” putem căra a cantitate ridicată de nadă și putem atinge distanțe apreciabile datorită formei aerodinamice. De asemeni, unele method-uri obișnuite, prezintă acum o tijă de plastic similară momitoarelor, destinată pentru a facilita lansările lungi.
Nada recomandată
Dacă tot am vorbit despre monturi, momeli, forface și cum funcționează în general coșulețul, momitorul sau method feeder-ul voi face o scurtă paralelă între nadele indicate pentru fiecare stil.
Coșulețul și momitorul ne permit folosirea oricărui tip de nadă. În schimb method-ul poate fi pescuit doar cu groundbait sau pelete. Fiind necesară o desfacere rapidă a nadei, particulele mari de nadă precum semințele sau momelile vii nu pot fi utilizate.
Tot pentru o desfacere rapidă a nadei este recomandată sitarea nadei. Procesul de sitare poate fi folosit în cazul tuturor năditoarelor. Totuși în ce privește method-ul sitarea devine obligatorie pentru o mecanică corectă a nadei.
Consistența nadei va fi de asemeni una diferită. Dacă în cazul pescuitului la momitor putem miza pe nade ceva mai legate, în pescuitul cu method sau coșuleț sunt indicate nadele aerate (pufoase) cu dispersie ridicată.
Motivația este legată de mecanica fiecărui tip de năditor. Astfel pe momitor este ideal nada să rămână mai mult timp, în timp ce pe method sau coșuleț nade trebuie să lucreze mult mai rapid, nefiind indicate nadele colante.
Concluzii
Sper că în articolul de față ați găsit informații noi, cât mai interesante. Am încercat să conturez un scurt rezumat al monturilor de bază pentru pescuitul la feeder. Adesea alegerea nepotrivită a monturii sau tipului de năditor ne poate aduce partide cu rezultate modeste. Carastericile coșulețelor, momitoarelor sau method-urile au fost prezentate pentru a putea răspunde la întrebări de genul : de ce method feeder și nu coșuleț? M.D.