Pentru un joc de cărți a dat penitenciarul în judecată

0

Pentru un joc de cărți a dat penitenciarul în judecatăUn deținut de la Penitenciarul Mioveni a dat în judecată instituția pe motiv că nu a fost lăsat să joace cărți cu alți deținuți în timp ce se afla în curtea de plimbare. Acesta s-a plâns că nu are voie să iasă în acea curte nici cu alte jocuri, cum ar fi rummy, monopoly, șah. Prin plângerea lui, a cerut instanței să oblige penitenciarul să le admită deținuților să aibă accesul în zona amintită cu astfel de jocuri recreative. Instanța a respins cererea, iar judecătorii explică motivele deciziei.
Deținutul se află la Penitencarul Mioveni din ianuarie 2023 și are de executat o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani si 533 zile închisoare, la care a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. În luna ianuarie, acesta a intrat în contradicție cu angajații penitenciarului și a depus la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Penitenciarului Mioveni o sesizare. ”În plângerea formulată petentul a invocat cu titlu de generalitate, nerespectarea de către administraţia Penitenciarului Mioveni a drepturilor legale conferite de legi acestei instituţii, învederând în acest sens faptul că în data de 15.01.2023, în momentul în care a hotărât împreună cu alţi colegi de cameră să iasă la curtea de plimbare şi să joace şah/cărţi a constatat faptul că nu este permis acest lucru, în caz contrar, fiind pasibil de întocmirea unui raport de incident, precum şi de confiscarea respectivelor jocuri”, se precizează în motivarea sentinței Judecătoriei Pitești. Acesta a cerut în plângere ca Penitenciarul Mioveni să fie obligat să le permită deținuților accesul cu cărți de joc, monopoly, rummy, șah, etc.

Nu sunt permise pentru a nu practica jocuri de noroc

Judecătorul i-a respins cererea motivând că potrivit reglementărilor legale, persoanele private de libertate au dreptul să aibă asupra lor la curtea de plimbare cardul individual necesar efectuării apelurilor telefonice, un pachet de ţigări, o brichetă sau chibrit şi o sticlă de apă, cafea sau băutură răcoritoare. Deținutul nu a renunțat și a contestat la Judecătoria Pitești decizia. Și aici a pierdut după ce magistrații au arătat motivele pentru care angajații penitenciarului au procedat astfel. ”În ceea ce priveşte accesul persoanelor private de libertate la curtea de plimbare cu diferite jocuri (şah, cărţi de joc, rummy) acestea nu sunt permise pentru a nu practica jocuri de noroc cu scopul de a obţine foloase conform art.82 lit u din Lg. 254/2013. Judecătorul de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Mioveni a constatat ca petentului condamnat ########## ####### ######## nu i-a fost încălcat nici un drept, dimpotrivă, i-au fost aduse/readuse la cunoştinţă prevederi legale ce trebuie respectate în momentul ieşirii la curtea de plimbare, dispoziţiile legale în materie reglementând în mod clar, precis şi neechivoc obligaţiile ce incumbă persoanelor private de libertate în timpul efectuării programului de plimbare, precum şi felul/numărul bunurilor ce pot fi luate la curtea de plimbare”, se arată în motivarea magistraților. M.Sandu