Penitenciarul Mioveni va fi modernizat, urmând să se construiască o nouă clădire la Micești, care va funcționa în paralel cu cea deja existentă.
În acest sens, luni la prânz la Penitenciarul Mioveni a fost semnat un contract în valoare de 4 milioane de euro, fără TVA, pentru construirea unui nou penitenciar la Gospodăria Agrozootehnică (GAZ) – Micești. Proiectul de investiții intitulat „Ansamblul Dormitoare Deținuți – Gospodăria Agrozootehnică Micești”, parte a Planului de Acțiune 2020-2025, aprobat de Guvern prin intermediul unui Memorandum pe 16.11.2020 și având termen de finalizare decembrie 2024, începe să capete contur, iar săptămâna următoare se va emite ordinul de începe a lucrărilor. Astfel, după o săptămână de analize atente și evaluări în urma lansării ofertelor, au fost verificate propunerile tehnice și financiare, iar procedura de evaluare a fost finalizată, trecându-se la semnarea celui mai amplu proiect din ultimii ani din cadrul sistemului penitenciar românesc. În noua construcție se vor crea 190 de spații de cazare destinate persoanelor private de libertate, conform normelor și standardelor europene, contribuind astfel la îmbunătățirea sistemului de detenție din România. Termennul de realizare al proiectului este de 13 luni, iar noul complex va fi alcătuit din trei clădiri, în care se vor afla cele 190 de camera, dar și din alte edificii ce vor adăposti funcțiunile secundare necesare desfășurării activităților în cadrul penitenciarului. Acesta va avea un punct de control acces, sala de mese, un depozit, facilități sanitare și foișoare de supraveghere. De asemenea, ansamblul va cuprinde un teren de sport și o curte de plimbare, toate respectând regimul specific de detenție.
”144% indice de supraaglomerare
După cum am mai scris, de o săptămână Penitenciarul Mioveni are un nou director, Patric Ghebaru, fost lider de sindicat, iar acesta s-a zbătut foarte mult pentru noul proiect, dorind să micșoreze gradul de suprapopulare existent acum în instituție.”Construcția face parte din Calendarul de măsuri pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, aprobat de Guvernul printr-un planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României. Plan prevede investiții în infrastructura fizică a unităților penitenciare. Planul general presupune crearea, până la finele anului 2025, a 7.849 locuri de deținere și modernizare a 946 locuri de cazare existente. Lucrările sunt finanțate din 3 surse: bugetul de stat, Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și împrumutul rambursabil de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În acest moment, cazam doar 6 persoane private de libertate la GAZ, care întrețin si administrează gospodăria agrozootehnică. La penitenciar în schimb luni erau 683 persoane incarcerate. Noi avem o capacitate legală de 484 și un numar de 736 de paturi instalate, având un indice de supraaglomerare de 144%” ne-a spus directorul Ghebaru. S.Mihai