Cum alegem minciogul pentru crap

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ”Cum alegem minciogul pentru crap”. Informațiile sunt oferite de Dan Mitrănescu, unul dintre cei mai buni pescari de crap din România, proprietarul danmitranescu.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Piața oferă multe modele asemănătoare de mincioguri de crap, în vitrine sau în poze părând majoritatea la fel, dar calitatea acestora se observă numai în utilizare, sau pentru cei mai experimentați, prin verificarea componentelor, atât individual cât și în ansamblu.
Voi prezenta principalele caracteristici generale ce stau la baza acestor scule de pescuit, aspecte sub care am proiectat gama minciogurilor de crap Tazura.

Coada minciogului

Coada minciogului trebuie să fie subțire, rigidă și ușoară pentru a se putea manevra rapid și de ce nu, pentru confort în utilizare. Cozile de minciog cu elasticitate mare, slabe calitativ, încetinesc mișcarea minciogului prin apă și dau acele momente în care crapul iese din acesta la limita de ridicare, deși mișcarea noastră a fost destul de energică. Fermitatea mișcării cu care manevrăm minciogul este absorbită de elasticitatea cozii, iar noi rămânem cu capsa pusă pe partenerul de pescuit, dând vina pe lipsa de experiență în scoaterea peștilor cu minciogul, dar vă garantez că în mare parte este vina sculei folosite, respectiv a unui minciog cu elasticitate mare.
Coada minciogului se poate proba sprijinind-o pe sol și apăsând pe ea. În mod normal o coadă de minciog de calitate trebuie să ofere o elasticitate asemănătoare cotoarelor de lansete de 4-5 lbs. Majoritatea modelelor ieftine de pe piață nu au mai mult de 3 lbs. Acestea sunt elastice și grele datorită materialului cu adaos mare de fibră de sticlă.

Tijele capului de minciog

O alta caracteristică importanta a minciogurilor de crap este data de tijele acestora. Tijele sunt acoperite de plasa și nu li se da mare atenție, dar calitatea este ușor de apreciat și aici.
Ca și în cazul cozii, tijele trebuie să fie rigide și ușoare, iar carbonul de calitate își spune cuvântul și în aceasta situație. Un lucru mai puțin știut este că și forma tijelor are mare importanta. Brațele minciogului trebuie să fie conice și nu cilindrice. Tijele conice se îndoaie spre vârf în momentul în care ridicăm minciogul din apă, iar acest aspect completează fermitatea în utilizare, în comparație cu tijele cilindrice care se îndoaie în apropierea “V”-ului și încetinesc mult mișcarea, lășând o fanta mare de ieșire peștilor.

Conectorul de pe coada minciogului

Acesta trebuie să fie rezistent și ușor. Conectorul din aluminiu este ușor, dar filetul se poate deteriora repede. Conectorul din inox are filetul durabil, dar este greu. Consider că cea mai buna alegere pentru o astfel de piesă este confecționarea ei din duraluminiu bucșat la interior cu o piuliță filetată de bronz. Astfel se poate realiza o piesă cu dimensiuni generoase ce asigură o lipire sigură pe coada de carbon, dar care rămâne ușoară și cu un filet rezistent.

“V”-ul minciogului

În opinia majorității pescarilor ce au deținut mai multe tipuri de mincioguri, cea mai bună piesă de conectare a brațelor minciogului este cea confecționată din plastic. Desi pare o componentă mai ieftină sau mai sensibilă în comparație cu piese similare din metal, “V” ul din plastic oferă o greutate redusă, o fixare fermă a tijelor și ușurință în montare / demontare. Toate celelalte componente de acest fel construite din metal au deficiente în cel puțin una dintre aceste caracteristici. Aparenta rezistență mai mare este numai o iluzie, conectorii “V” metalici supunând riscului celelalte componente mult mai scumpe, atunci când minciogul este suprasolicitat.
Un amănunt mai puțin știut este dat de fanta existentă pe V-ul de plastic. Aceasta a fost special concepută tocmai pentru a slăbi rezistența piesei, iar în cazul unor utilizări necorespunzătoare face ca V-ul să cedeze primul. Acesta costă aproximativ 10 lei, în comparație cu brațele sau coada care costă de 5-10 ori mai mult.

Plasa minciogului

Evident, trebuie să fie dintr-un material rezistent. În general sunt două tipuri de plasă, diferența între ele fiind dată de împletirea fibrei. Plasele cu fibra împletită în lung sunt slabe calitativ și se deteriorează repede.
Foarte importantă este și îmbinarea materialului, cusăturile surfilate în cinci ațe fiind cele mai sigure, dar și cele care oferă avantaje estetice. Surfilarea în cinci ațe se poate observa ușor, deoarece este o cusătură omogenă, lată de aproximativ 6mm.
Legat de lungimea plasei, producătorii au ales de-a lungul timpului variante lungi. Poate pentru a se încadra mai bine în material, poate pentru a oferi imaginea unui minciog “bogat”, dar aceste lucruri nu au nici măcar o susținere în pescuit, deoarece o plasa exagerat de lungă nu face altceva decât să încurce în utilizare, atât prin greutatea suplimentară, dar mai ales prin faptul că este “plimbată” greu prin apă. Personal consider că o plasă nu trebuie să aibă adâncimea mai mare de un metru, iar acest lucru este în aprecierea tuturor pescarilor versați de crap.

Performanțe Dan Mitrănescu

În pescuitul de competiție Dan Mitrănescu a obținut peste 50 de podiumuri, multe cu rezultate notabile. Dintre acestea amintim:
– peste 25 locuri 1 în competiții de crap în care au participat majoritatea pescarilor consacrați din țară.
– trei Recorduri Naționale în concursuri oficiale de pescuit la crap, deținând actualul Record National de cantitate cu 1340 kg în 72 ore.
– Recordul Național, crap comun de 29,45kg – cel mai mare crap prins vreodată în competiții.
– Recordul lacului Tâncăbesti într-un concurs, cu o cantitate de 1064 kg de crap.
– Recordul lacului Sărulești în competiții câștigate.
– Recordul lacului Moara Vlasiei în competiții câștigate.
– Lotul Național 2009 ce a reprezentat România la Campionatul Mondial din Franța 2009.
– Captura Campionatului Mondial din Franța 2009 și locul 2 pe sector.
– Vicecampion Național în anul 2011.
– Vicecampion Național în anul 2016 la individual.
– Locul 1 Cupa Mondială Sărulești 2018
– Campion Național 2018. M.D.