Termen prelungit pentru cumpărarea vechimii la pensie

0

Oamenii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie până la finalul anului 2024, conform unei Ordonanțe de urgență a Guvernului dată de curând. S.M.
Astfel, Executivul a prelungit până la finalul anului 2024 perioada în care oamenii care nu s-au pensionat încă se vor putea asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de. OUG nr. 70, aprobată de Guvern prevede ca oamenii care nu s-au pensionat încă, cărora le lipsesc perioade de vechime în muncă, se pot asigura retroactiv la pensie prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii de care aparţin. Aceştia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: # să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare social # să nu fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea social # să nu aibă obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie.

Vechime pentru cel mult 6 ani

Conform unei Ordonanțe anterioare, puteţi să vă cumpăraţi retroactiv vechime pentru cel mult şase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare socială cu Casa de Pensii. În acest interval de cel mult şase ani, puteţi să vă asiguraţi retroactiv la pensie pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Perioadele de timp pentru care puteţi încheia contract de asigurare socială sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Contractul de asigurare socială se încheie doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.