Prescripția a micșorat pedeapsa unui șofer ucigaș

0

A provocat un accident rutier soldat cu moartea unei femei și rănirea soțului ei, a fugit de la locul accidentului, nu poseda permis de conducere și cu toate acestea a primit o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani și 8 luni, cu executare. Este vorba de tânărul care în aprilie 2018 a provocat un accident mortal în apropierea cimitirului Sfântul Gheorghe, din Pitești. După comiterea faptei, mama băiatului a încercat să ia vina asupra ei, spunând că ea a condus autoturismul. Inițial tânărul fusese condamnat la 4 ani și 6 luni închisoare cu executare dar, la apel, a scăpat de două dintre acuzații, după ce a intervenit prescripția faptelor, astfel că a primit o pedeapsă mai mică.
Accidentul a avut loc pe 2 aprilie 2018, pe strada Nicolae Dobrin, în fața cimitirului Sfântul Gheorghe. Florentin Marian P., acum în vârstă de 25 de ani, conducea un BMW când a lovit un Logan care întorcea în fața bisericii. În urma impatului, o femeie în vârstă de 48 de ani, soția șoferului, a fost aruncată din mașină pe asfalt și a murit. Soțul ei, cel care conducea Loganul, a suferit răni care au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale. Imediat după accident, tânărul a coborât de la volan și a plecat. După câteva minute la locul tragediei a ajuns mama lui, care a susținut că ea a condus BMW-ul. Ulterior s-a stabilit că fiul ei, care nu poseda permis de conducere a provocat accidentul. Când a avut loc impactul acesta conducea cu o viteză de 118-119 kilometri la oră, după cum a reieșit în urma expertizei. O parte din vină a avut-o și soțul victimei, din cauză că a întors mașina în mijlocul drumului fără să se asigure. Cei doi tocmai plecau de la un priveghi. Loganul avea în jur de 25 de kilometri la oră când s-a produs coliziunea.

A condus de mai multe ori în ziua fatidică

Declarațiile ulterioare date de tânărul șofer în fața anchetatorilor au scos la iveală faptul că în aceeași zi condusese BMW-ul de mai multe ori, fiind și însoțit de anumiți prieteni. Ba mai mult, chiar înainte de accident încălcase regulile rutiere. ”…iniţial am depăşit doua autovehicule printre care un auto marca Daewoo, care circulau in fata mea, pe acelaşi sens, pe banda nr. 2, încălcând marcajul longitudinal continuu, în vârful pantei, după care am revenit pe banda mea de circulaţie in dreptul intrării in unitatea militară. După ce am parcurs o distanță pe care nu o pot preciza, am observat pe banda nr. 1 a aceluiaşi sens de mers un autovehicul de culoare albă, care în momentul imediat următor s-a pus in mişcare și a efectuat manevra de întoarcere, fără să se asigure si fără a semnaliza schimbarea direcţiei de mers, încălcând marcajul continuu, moment in care eu am efectuat virajul la stânga, pătrunzând pe sensul opus de circulaţie cu intenţia de a-l depăși dar imediat am observat ca respectivul conducător auto s-a angajat în efectuarea manevrei de întoarcere si nu de a si continua deplasarea pe banda nr. 2. Din cauza distantei foarte mici dintre cele doua autovehicule, am efectuat virajul la stânga, pătrunzând pe celalalt sens de circulaţie, dar nu am reuşit sa evit coliziunea cu celalalt autovehicul. În urma impactului, sistem airbag al autoturismului pe care îl conduceam s-a declanşat si nu știu ce s-a întâmplat apoi. După ce s a oprit autoturismul pe care îl conduceam, am coborât din acesta, am încercat să iau legătura cu mama pentru a-i relata cele întâmplate dar nu am reuşit si am plecat spre Spitalul de Pediatrie Piteşti unde m-am urcat într-un taxi si am plecat către domiciliu”, a declarat Florentin Marian P. potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

La apel, pedeapsa s-a micșorat

Tânărul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducere fără permis, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. În martie 2023 Judecătoria Pitești l-a condamnat la 4 ani și 6 luni închisoare, iar soțul femeii a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare. Sentința nu era definitivă și a fost declarat apel. ”Prin apelul declarat, inculpatul a susţinut nelegalitatea şi netemeinicia sentinţei. A solicitat desfiinţarea hotărârii şi, pe fond, în temeiul art.16 alin.1 lit. f Cod procedură penală, încetarea procesului penal sub aspectul infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi vătămare corporală din culpă, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost condamnat prin hotărârea apelată, respectiv ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, inculpatul a solicitat redozarea pedepselor aplicate în sensul reducerii duratei acestora, având în vedere dinamica producerii accidentului rutier şi gradul de culpă al fiecărui conducător auto, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză, neevaluate corespunzător de instanţa de fond”, se precizează în motivarea sentinței dată luni de magistrații Curții de Apel Pitești. Având în vedere că pentru două dintre infracțiuni într-adevăr a intervenit prescripția, a încetat procesul pensal pentru ambele, fiind condamnat numai pentru ucidere din culpă și pentru părăsirea locului accidentului. A primit o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare cu executare. Sentința este definitivă. În timpul procesului de ucidere din culpă Florentin Marian P. a comis și alte infracțiuni el fiind în prezent arestat preventiv în alt dosar. În octombrie 2022 a fost condamnat la 7 luni închisoare cu suspendare pentru delapidare și acces ilegal la un sistem informatic, iar în martie 2023 a fost arestat preventiv sub acuzația de furt. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.