Probleme pentru producerea și importul Daciei Sping?

0

Intenția declarată a Comisiei Europene (CE) de a ancheta subvențiile acordate de China industriei auto ar putea pune producătorii europeni de mașini, dar și clienții, în fața unor probleme neașteptate. Printre aceștia se numără Grupul Renault care produce în China modelul Dacia Spring.
Astfel, cu câteva zile în urmă, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat deschiderea unei anchete asupra subvențiilor de care beneficiază producătorii chinezi de mașini din partea statului. Conform șefei CE, „pieţele globale sunt acum inundate de maşini electrice chinezeşti ieftine, al căror preţ este menţinut în mod artificial scăzut prin subvenţii guvernamentale masive”.
Totodată, președinta CE, a spus că „Europa este deschisă concurenţei. Nu unei nivelări în jos. Trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm”. Ca urmare a acestei declarații, autoritățile chineze au reacționat rapid și fervent, considerând că” măsurile propuse de UE sunt menite în realitate să protejeze propria sa industrie în numele «concurenţei echitabile. Se va distorsiona şi va perturba serios industria auto globală şi lanţul de aprovizionare, inclusiv în UE, şi va va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China şi UE”. Conform economica.net, ancheta Comisiei Europene are mari șanse să scoată la iveală, pe lângă potențialele subvenții incorecte ale Chinei, și legăturile „bolnăvicioase” dintre producătorii auto europeni și companiile partenere din marele stat asiatic. Pentru unii dintre producătorii din China, soluția la eventualele sancțiuni europene va fi dezvoltarea unor unități de producție pe teritoriul continentului.
Cel puțin la fel de puternică ar putea fi lovitura asupra companiilor europene care, în anii anteriori, au încheiat parteneriate de producție pentru firme din China, cum ar fi și Renault care are un contract cu Geely, pentru producția de motoare termice, la Mioveni. De asemenea, grupul Renault importă în Europa modelul Spring aferent mărcii sale Dacia, acesta fiind și cel mai accesibil vehicul electric de pe piață. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.