Pescuitul la crap cu boilies toamna

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ”Pescuitul la crap cu boilies toamna”. Informațiile sunt oferite de specialiștii de la totalfishing.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.

Toamna la crap cu boilies

Nu este un secret faptul că toamna, crapul este mult mai activ când vine vorba de hrană. Nu mai este mofturos când vine vorba de momeli. Începe o cursă de anduranță pe care mulți pescari nu o înțeleg. Este o cursa de supraviețuire. Pentru pescari este momentul pentru pescuit la crap cu boilies.
Urmează sezonul rece și este obligat să își facă depozite de energie sub forma de grăsimi. Își va reduce ritmul metabolic și va intra în ceea ce popular se numește “hibernare”.
Pentru a traversa această perioada va avea nevoie de resurse.
Totuși, o singură momeala îl vă incita cel mai mult. Conține un complex proteic ridicat sub formă de făinuri și lichide nutritive. Discutăm despre tehnica de pescuit la crap cu boilies.
Nu aduce rezultate imediat
Spre deosebire de solubile (varianta dedicată partidelor scurte și cu nivel atractiv ridicat), boilies-ul nu este o momeală de crap de viteza. Este o mutare inteligentă care nu aduce rezultate imediat. Este o mutare în anticipare dacă vreți.
Boilies-ul nu trebuie văzut că o momeală “leneșă”. Sigur că în apă nu se dizolva precum o solubilă, nu miroase la fel de puternic și nu inspiră nimic. Boilies-ul de nutriție nu este gândit să impresioneze pescarul, ci peștele.

Pescuit la crap cu boilies de nutriție

Partidele de toamnă la crap cu boilies de nutriție sunt de durată. Bilele au nevoie de timp și ajutor pentru a deveni eficiente. Ajutorul nu înseamnă neapărat semințe preparate și pelete de diferite tipuri.
Solubilele de asemenea, nu sunt tocmai varianta câștigătoare. Tot o bilă fiartă este răspunsul. O bila care are o bază mai simplă dar care poate fi îmbogățită prin hidratare cu lichide de atracție.
Crapii trebuie să găsească pe vad “dovezi” concrete care să îi determine să rămână în așteptare. Solubilele se topesc și nu lasă decât urme în apă. Peletele la fel, iar semințele se pot afunda în nămol sau pot fi culese de alți pești mai repede decât de crapi.
O bila fiartă însă, pe un mix simplu dar cu o textură permisivă și permeabila va fi cheia unei partide reușite. Dacă bila este mai “săracă” în compoziție, un lichid nutritiv atractiv (DIP) va da un boost în apă acestor momeli. Textura permeabilă va face posibilă fixarea lichidului nutritiv în straturile superioare ale boilies-ului. Deși va fi o fixare superficială, va fi suficientă pentru a declanșa în apă reacții și semnale crapilor din apropiere.

Boilies de atracție

Un boilies de atracție este gândit pe o mecanică diferită în raport cu un boilies de nutriție. Dacă unul este gândit pe hrănire, la polul opus avem un compus gândit pe semnalizare. Sunt diferențe importante între hrănire și semnalizare. Semnalizarea este un efect dorit de pescarii de crap în partidele scurte. Trebuie să anunțe peștii că există “hrană” pe zonă. Semnalizarea se bazează pe stimularea într-un ritm accelerat prin introducerea clasei de aditivi în partida de pescuit asupra boilies-urilor. Pot fi și praf și lichizi acești aditivi.
Avantajul bilelor de atracție este că prin aditivare, nu necesită cantități mari în procesul de nădire și activează vadul foarte rapid. În schimb, trebuie păstrată o cadență în întreținerea vadului. Aditivarea este un proces mecanic de adăugare, independent de procesul de fabricare a unui boilies. Efectul aditivării este scurt ca durata și trebuie întreținut.
Aici apar diferențele între cele două clase de boilies. Boilies-ul de nutriție nu își pierde din valoare în apă, însă va “pleca“ mai greu. Are proprietatea de a atrage atenția peștilor de talie mare, grație elementelor de calitate superioară din care este produs. Boilies-ul de atracție este o variantă “mai modesta” care face “gălăgie” în apă și este “auzit” de orice crap. Nu știe să selecteze talia exemplarelor, dar asigură o prezență în număr mare pe zonele nădite.