Cinci cutii cu câte cinci fiole cu Fentanyl au dispărut din farmacia Spitaluui Județean de Urgență Pitești. Descoperirea a fost făcută, întâmplător, de un medic farmacist. Acesta a observant că ambalajele păreau intacte dar erau goale. Cutiile au fost tăiate astfel încât să nu fie deteriorate sigiliile și au fost scoase numai fiolele, după are au fost lipite la loc. Nimeni din farmacia spitalului nu putea să le fure în acest mod, spune farmacistul șef. Angajații cred că Fentanylul a dispărut înainte de a ajunge la spital, fie direct din depozit fie în timpul distribuției. M.Sandu
Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Polițiștii Brigăzii de Combaterea Criminalității Organizate Pitești și procurori DIICOT-Serviciul Teritorial Pitești fac cercetări după ce conducerea unităii a anunțat că din farmacia spitalului lipsesc 25 de fiole de Fentanyl, un analgezic opioid sintetic, foarte puternic, asemănător morfinei. Un medic farmacist a descoperit, la sfârșitul lunii iunie, că în dulapul destinat acestor medicamente sunt cinci cutii goale. La o primă vedere ambalajele nu ridicau suspiciuni, aparent fiind intacte, numai că, erau foarte ușoare, comparativ cu celelate. Studiate cu atenție s-a văzut că erau tăiate și apoi lipite.
”S-a obervat, la eliberarea medicamentului pe o condică de pacient, faptul că era mult mai ușoară cutia de carton, ambalajul primar cum este numit, față de un ambalaj integru. În primul rând sigiliul era prezent pe cutie, doar era tăiat cu un cuter, era prezent grătarul în care stă fiola, lipseau doar cele cinci fiole, întrucât sunt cinci fiole într-o cutie. Este posibil să fi dispărut din circuitul de distribuție și cele 5 cutii (n.r. goale) să fi fost inserate într-o comandă de 100 sau câte fiole am avut noi atunci comandate și nu s-a observat, iar din circuitul lor, de la depozit până la farmacia spitalului, ambalajul să fi ajuns aici deja desfăcut. Nu este posibil, fizic, ca cineva din farmacie să le fi luat. Noi sutem foarte multe persoane de specialitate care lucrăm în același timp acolo. Nu are cum să facă asta o singură persoană pentru că este nevoie de ceva timp să fie tăiată cutia cu cutterul, să fie scoase doar filolele, pus înapoi grătarul, lipită, pusă înapoi în dulap, iar noi suntem mulți acolo. Mai ales că este un dulap securizat, cu cheie, care trebuie desfăcut de un farmacist. Dulapul este într-o încăpere în care sunt prezenți farmaciștii. La momentul respectiv nu erau camere (n.r. de supraveghere), au fost instalate din luna iulie 2023 și din cauza acestui incident cât și pentru a asigura o observare directă, oricând”, a declarat Bianca Ramona Ciucă, farmacist-șef în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Aceasta a menționat că deține funcția din luna iulie a acestui an, iar în perioada în care a fost constatată lipsa farmacist-șef interimar era altcineva.
Medicament strict monitorizat
Medicamentul puternic are un regim special și un circuit strict monitorizat. Fentanylul este un analgezic opioid sintetic care se folosește în anestezie sau pentru pacienții bolnavi de cancer. Are efect asemănător morfinei și se administrează pentru dureri severe. ”Medicația stupefiantă pleacă în urma unei condici de prescriere. Vine o persoană desemnată să poată manipula aceste medicament. Noi avem lista respectivă, el poate fi și asistent. Condica de prescriere conține toate datele de identificare ale pacientului iar eliberarea medicamentului se face într-un ambalaj care, la fel, conține toate datele de identificare ale pacientului. Comanda de aprovizionare a farmaciei se face în funcție de necesar”, a mai declarat Bianca Ramona Ciucă.
Acest stupefiant ”stă sub cheie”
Având în vedere că este vorba de un medicament stupefiant, acesta poate fi comandat în farmacie numai de medici specialiști anestezișți, oncologi sau de urgență. ”Noi facem comandă electronică în farmacia spitalului, sub semnătura medicului șef de secție, este încărcat într-un aparat al secției de anestezie. Tot timpul acest medicament stă sub cheie, sub strictă supraveghere, consumul este supravegheat strict de asistentă și de medicul care îl prescrie, este un circuit al acestui medicament. Se regăsește în fișa de anestezie, într-un registru al stupefiantelor unde avem tot timpul un control al stocurilor, al consumului și se poate verifica fiecare fiolă unde a mers și cine a manipulat-o. Se folosește strict pentru anestezia generală și pentru analgezia în secția de terapie intensivă , în spital, numai în secțiile de ATI și UPU, Oncologie este administrat acest medicament. Niciun alt medic de nicio specialitate nu manevrează acest medicament”, a explicat medicul șef ATI Luminița Galbenu.
”Sunt șocată nu mi-aș fi imaginat…”
O doză de Fentanyl administrată în afara spitalului și nu de personal specializat poate duce la deces. ”Primul simptom care apare este apnea (n.r. oprirea respirației) și apoi decesul, dacă se depășește doza. Este un medicament la care survine decesul foarte repede și care nu este la îndemâna oricui și nu este utilizat de oricine. Sunt mai multe medicamente cu acest regim special. Sunt șocată nu mi-aș fi imaginat să existe așa ceva (n.r rețea de traficanți care vând fentanyl)”, a mai spus medicul șef Luminița Galbenu. Fentanylul este folosit, mai nou, și de consumatorii de droguri iar procurorii DICOT au descoperit, în urma unor percheziții, mai multe fiole din acest opioid, acasă la un farmacist și la un traficant de la care se provizionat Vlad Pascu, tânărul drogat, care a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai după ce i-a lovit cu mașina. Doza letală la opioide este diferită între cosumatori. La cei care s-au mai drogat o fiolă poate obține efectul scontat pe când la altul, care nu este obișnuit cu acest tip de stupefiante, o fiolă să fie letală.