Cămătar condamnat pentru șantaj!

1

Curtea de Apel Pitești l-a condamnat pe Marin M., de 50 de ani, cunoscut cămătar, la un an și 10 luni închisoare, cu executare, pentru șantaj. Acesta a fost judecat pentru că a dat bani cu camătă unui administrator de firmă, a oprit garație un Renault pe care l-a vândut înainte să primească suma și dobânda aferentă. L-a amenințat cu moartea pe proprietarul autoturismului ca să-i dea și actele vehiculului ca să poată să-l vândă. Marin M. a fost ridicat de polițiști miercuri și dus la Penitenciarul Mioveni pentru a fi încarcerat. M.Sandu
Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi avut loc în perioada martie-aprilie 2022. ”În esenţă, în actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că inculpatul în data de 12.03.2022 a primit de la, autoturismul marca Renault Espace, cu titlu de garanție pentru un împrumut în bani realizat în aceeași zi, iar ulterior, după ce persoana vătămată și-a achitat datoria față de acesta, a refuzat să îi returneze respectivul autoturism și l-a vândut. Cu privire la acelaşi inculpat, s-a mai reţinut că în perioada 14.03-11.04.2022, l-a constrâns în repetate rânduri pe numitul (…) să îi înmâneze cartea de identitate a autoturismului și viza organului fiscal, condiționându-l cu returnarea unor documente ale societății pe care persoana vătămată o administrează și amenințând-o că dacă nu se va conforma, îl va agresa fizic și că va incendia documentele menționate mai sus și autoturismul”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Și-a pierdut mașina pentru 400 de euro

Păgubașul s-a constituit parte vătămată cu suma de 6.500 de euro. Acesta a depus la instanță o înregistrare prin care dovedea că a plătit datoria către cămătar și că a fost amenințat cu moartea. De asemenea a indicat mai mulți martori care au confirmat spusele lui. ”Din declaraţia persoanei vătămate a reieşit faptul că în data de 12.03.2022, în jurul orei 12:30, l-a sunat pe inculpate și l-a rugat să se întâlnească, pentru a-i cere acestuia o sumă de bani cu titlu de împrumut. După aproximativ 30 minute, (…) s-a prezentat la locația indicată de persoana vătămată (…), care i-a solicitat să îl împrumute cu suma de 400 euro, stabilind de comun acord ca în maxim două săptămâni să îi returneze inculpatului suma de 600 euro, iar autoturismul său marca Renault Espace să îl lase gaj lui (…). De față la întreaga discuție a fost martorul (…). A mai arătat persoana vătămată, că în momentul în care a lăsat autoturismul în cauză la locuinţa inculpatului, a uitat în interiorul acestuia documente ce aparțin S.C. …. S.R.L. pe care o administrează, respectiv facturi, chitanțier, certificatul în original al societății si ștampila. În data de 14.03.2022, în jurul orei 14:00, l-a contactat telefonic pe inculpat și l-a chemat pe raza comunei …, unde își desfășura activitatea, pentru a-i returna suma de 400 euro împrumutată plus 200 euro reprezentând dobândă. Acesta s-a prezentat și a intrat în posesia sumei de 600 euro si au stabilit ca după ora 16:00, să se deplaseze la locuința inculpatului pentru a-și recupera autoturismul. Partea vătămată s-a deplasat împreună cu numitul (…) după ora 16:00, la adresa unde locuiește (…) însă cel din urmă a refuzat să îi înapoieze autoturismul întrucât l-a vândut. În continuare, (…) i-a solicitat să îi înapoieze documentele aferente societății S.C. …SRL, însă inculpatul i-a cerut în schimbul acelor documente cartea de identitate a autoturismului, precum și viza organului fiscal. De asemenea, inculpatul a început să îl amenințe că o să îl omoare și că o să îi incendieze actele societății și autoturismul dacă nu îi înmânează documentele solicitate. A mai arătat că după acest incident, persoana vătămată a mai fost sunată de către inculpat, care în continuare i-a solicitat cartea de identitate a autoturismului, precum si certificatul fiscal, exercitând amenințări cu acte de violență și cu incendiere”, se precizează în rechizitoriu.

Inculpatul are altă versiune

Cele de mai sus au fost susținute și de martori. În fața anchetatorilor Marin M. a susținut că de fapt partea vătămată i-a vândut mașina cu suma de 400 de euro și atunci i-a dat doar o parte din acte motivând că nu le are la el. La scurt timp, la rândul lui, a vândut autoturismul cu 700 de euro unui bărbat din Găești care a fost audiat și a precizat că a demontat mașina și a vândut-o la fier vechi. În timpul procesului păgubașul și-a recuperat actele firmei nu și mașina. Instanța i-a acordat despăgubiri materiale în valoare de 2.500 lei.
Marin M. a fost condamnat definitiv la un an și 10 luni închisoare, cu executare. Bărbatul a fost încarcerat miercuri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.