Halloween sărbătoare împrumutată de români

0

Anual, pe 31 octombrie se sărbătorește Halloween-ul. În România, această sărbătoare a fost adoptată după Revoluție, iar în alte țări este celebrată cu diverse obiceiuri și tradiții. Denumirea sărbătorii vine din limba engleză – ”All-hallow-evening”, adică Ziua Tuturor Sfinților. Este o sărbătoare de origine celtică, ce s-a răspândit în secolul al XIX-lea.
Halloween se sărbătorește în fiecare an pe 31 octombrie. Sărbătoarea „All Saints Day” a devenit ulterior cunoscută ca „All Hallow’s Eve” – tradusă drept „Ajunul Tuturor Sfinților” – și apoi numele i-a fost schimbat în „Halloween”. Era un moment de omagiu adus celor morți, atât sfinților, cât și tuturor sufletelor credincioase care s-au stins. Este o sărbătoare de origine celtică, care a devenit faimoasă în America după ce a fost invadată de noi imigranţi, îndeosebi irlandezi care voiau să scape de foametea din 1846.

Originea sărbătorii

Sărbătoarea de Halloween își are originile într-un festival creat de celți. Sărbătoarea, numită Samhain, era una nereligioasă, comparativ cu alte evenimente din calendarul celtic. În acea vreme, religia dominantă în spațiul european era creștinismul, astfel că festivitățile nereligioase nu erau acceptate de către Biserică. Totuși, în anul 835, Papa Grigore al IV-lea a mutat sărbătoarea „Ziua Tuturor Sfinților” (en. All Saints Day) pe data de 1 noiembrie, pentru a-i apropia pe oameni de credință. Sărbătoarea „All Saints Day” a devenit ulterior cunoscută „Halloween” și începe din seara de 31 octombrie, prelungindu-se în timpul nopții. Era un moment de omagiu adus celor morți, atât sfinților, cât și tuturor sufletelor credincioase care s-au stins. Celții trăgeau clopotele și coceau biscuiți pe care îi dădeau de pomană. A fost primul popor care a sărbătorit Halloweenul, vrând să marcheze sfârșitul sezonului de recoltare a roadelor și începutul anotimpului rece. Credeau că spiritele celor decedați vor fi eliberate în sate și în orașe pe data de 31 octombrie. Astfel, s-a împrăștiat teama că acele spirite le-ar putea face lor rău, le-ar afecta recoltele sau ar putea poseda oameni care să răspândească boli incurabile. Pentru a speria spiritele rele, îmbrăcau costume înfricoșătoare, confecționate din piei de animale, și aprindeau focuri de tabără. Totodată, oamenii se deghizau pentru a nu fi recunoscuți de spiritele morților care căutau răzbunare.

Cum sărbătoresc alte popoare

După America, sărbătoarea a fost adoptată și de alte țări. În noaptea de Halloween, în Austria oamenii pun pe masă pâine, apă și o lampă aprinsă crezând că acest obicei are puterea de duce sufletele moarte înapoi în pământ. Belgienii consideră că dacă o pisică neagră îți taie calea în seara de Halloween, anul următor va fi unul cu ghinion. Un alt obicei al belgienilor este acela de a aprinde lumânări pentru rudele care au murit. În Germania, oamenii ascund cuțitele din casă de Halloween, pentru ca spiritele rele să nu rămână acolo. În mod tradițional și românii celebrează Ziua Morților, pe 1 noiembrie, sărbătoarea fiind de inspirație catolică. Familiile merg la cimitir și aprind lumânări la mormintele rudelor și prietenilor, ducându-le și flori. Ziua Morţilor este sărbătorită în Mexic într-un mod inedit. Poporul mexican nu se teme de moarte, o respectă şi o sărbătoreşte. Tradiţia spune că sufletele celor dragi nu mor niciodată şi se întorc o dată pe an acasă pentru a fi împreună cu familia. Poporul mexican realizează altare pe care le decorează colorat şi așează pe ele ofrande pentru a-i întâmpina pe cei morţi.

Dovleacul transformat în felinar

Este povestea unui fierar irlandez, Stingy Jack, ce datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Legenda spune că el l-a înșelat pe diavol de două ori și i s-a refuzat intrarea atât în rai, cât și în iad. I-a fost sortit, așadar, să rătăcească în întuneric. Totuși, i-a venit o idee: să ceară diavolului un nap, pentru a face din el o torță cu care să-și lumineze calea. Mai târziu, în Statele Unite ale Americii, napul a fost înlocuit cu un dovleac, în care se așeza o lumânare.

Păcăleală sau dulciuri?

Atunci când merg costumați din casă în casă, copii spun ”Trick or Treat?” Traducerea cuvântului ar fi fi ”Păcăleală sau dulciuri?”, însă o interpretare aproximativă a acestei structuri în limba română este” Ne dați ori nu ne dați?”. Acesta este un obicei al copiilor care se costumează în haine înspăimântătoare și merg din casă în casă, bat la ușă și cer bomboane.
Pe vremuri, copiii chiar aveau o poezie sau spuneau o glumă pentru a primi dulciurile. În cazul în care gazda casei nu oferea nimic copiilor, cei mici urmau să pună la cale o farsă.
După începutul secolului al XX-lea, sărbătoarea de Halloween a devenit mult mai comercială. Se vând dulciuri și costume, se organizează bâlciuri și târguri sau petreceri pe tema fricii și a simbolurilor de Halloween.
În funcție de țară, poate fi sau nu o sărbătoare importantă. Nu trebuie uitat faptul că astăzi Halloweenul are o istorie bogată și celebrează toți sfinții.M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.