Parastas pentru familia Domnitorului Basarab I

0

La Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş s-a ținut în week-end Slujba Parastasului pentru aceia care au făcut parte din familiile ctitorilor principali Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru.
În cuvântul rostit, Ierarhul Argeșean a vorbit despre importanța istorică a acestei ctitorii cu o vechime de peste 671 de ani, amintind și de momentul proclamării locale a canonizării Sf. Mitr. Iachint de Vicina în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, eveniment care a avut loc în data de 26 septembrie 2009. Cu ocazia slujbei de la Biserica Sf Nicolae a fost cinstit și Sfântul Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti, cel care după anul 1359 a organizat viaţa bisericească la sud de Carpați, zidind biserici și hirotonind preoţi. Biserica este cea mai importantă ctitorie construită în timpul său, pe care o ocrotește ca patron spiritual de 14 ani.
Basarab I a început construcția bisericii, iar fiul său Nicolae Alexandru a continuat lucrările, reușind să o sfințească în anul 1352, desi pictura interioară era nefinalizată.
Tot el a obținut cu mari insistențe recunoașterea din partea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol a scaunului mitropolitan de la Argeș și a primului mitropolit în persoana Sf. Ierarh Iachint adus din cetatea Vicina.
Fiind concepută ca edificiu de cult şi necropolă pentru domnitori Țării Românești, biserica Basarabilor trebuia să aibă o arhitectură monumentală şi să întrunească toate calităţile artistice care să exprime dorinţa de afirmare a unei domnii independente. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.