Deversa autovidanja în râul Argeș

0

Un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din Curtea de Argeș, a fost prins de jandarmi în timp ce golea autovidanja într-un canal. Bărbatul ar fi trebuit să ducă mașina plină cu dejecții la o stație de epurare, în baza unui contract. Ca să nu plătească, a preferat să o verse la canal, în râul Argeș. Pe numele lui a fost întocmit dosar penal. 
”Patrula de jandarmerie se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Albeștii de Argeș și a observat cum conducătorul autovidanjei oprește în dreptul unei stații de epurare la limita dintre localitățile Albeștii de Argeș și Cerbureni. Apoi, bărbatul, în vârstă de 55 de ani, a introdus un furtun într-un canal din imediata apropiere a stației de epurare, deversând, astfel, încărcătura autovidanjei în râul Argeș. Acesta a fost somat să înceteze activitatea iar jandarmii argeșeni au solicitat sprijinul reprezentanților Inspecției Bazinale A.B.A. Argeș-Vedea, constatându-se că apa deversată din autovidanjă ajunge în albia râului Argeș. Pentru că există suspiciunea de săvârșirea infracțiunii de “Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă sau subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe în stare solidă, lichidă sau gazoasă, bacterii sau microbi, în cantităţi sau concentraţii care pot schimba caracteristicile apei, făcând-o astfel dăunătoare pentru sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, pentru viaţa animalelor şi mediul înconjurător, pentru producţia agricolă sau industrială ori pentru fondul piscicol”, așa cum este prevăzută de Legea 107/1996 – legea apelor, dar și a infracțiunii de “poluare accidentală datorită nesupravegherii executării lucrărilor noi, funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare, menţionate în prevederile acordului de mediu şi/sau autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu”, prevăzută de OUG 195/2005 privind protecția mediului, jandarmii argeșeni au întocmit actele de constatare, care au fost înaintate organelor de cercetare penală”, anunță reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș.
Bărbatul care s-a ales cu dosar penal este din Curtea de Argeș și este administrator al unei societăți. Autovidanja era a lui și oamenii legii au dispus confiscarea. Reprezentanții ABAAV au luat probe din apă pentru a se vedea în ce măsură a fost poluată de mizeria deversată. În mod legal, bărbatul ar fi trebui să aibă contract cu societăți la care să deverseze încărcătura pentru epurare. Fiecare operațiune vine însă cu un cost și se pare că bărbatul a preferat să comită o ilegalitate pentru a rămâne cu toți banii încasați de la cetățeni la care a vidanjat. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.